Una dintre marile bucurii ale angajaților sunt excursiile pe banii companiei. Cine nu se bucură de o excursie cu colegii, când nu trebuie să plătească nimic pentru asta? Ba, mai mult, cine nu se bucură dacă-i plătește compania concediul cu familia și nu mai e nevoie să meargă cu colegii în vacanță?
Sunt firme private care oferă astfel de bonusuri dacă fac profit bun, dacă au patroni care au grijă de oamenii lor buni, dacă vor să dea recompense.
Mai greu la serviciile publice, care funcționează din banii cetățenilor și unde nu dă chiar așa bine să premiezi angajații cu vacanțe scumpe. Nu că n-ar fi și ei oameni, dar există mereu riscul ca cetățenii din banii cărora s-ar plăti vacanțele astea să strâmbe din nas. Noi plătim taxe pentru serviciile primite, nu vrem să le plătim și concediile angajaților respectivi – pentru asta primesc salarii, nu?
Deci cum faci să rezolvi problema asta într-o companie publică?
Cineva a inventat cursurile de specializare și de formare profesională. Nu te poți împotrivi specializării angajaților. Cu toții vrem să se ocupe de noi specialiști cât mai buni.
Este și cazul companiei Salubritate Craiova, care este deținută de municipiul Craiova și alte două comune limitrofe.
Salubritate Craiova și-a trimis mai mulți angajați la formare profesională în stațiuni de pe litoral sau de la munte, în plin sezon, la tarife care ajung la 200 de euro pe noapte. De altfel, cazarea este de 6 ori mai scumpă decât cursurile propriu-zise.
Cursurile costă, în total, pentru cele 16 persoane, 2.850 de euro, fără TVA, iar cazările costă 20.000 de euro cu TVA.
Au fost alese cursuri care vor avea loc în staţiuni precum Mamaia, Jupiter, Băile Felix sau Poiana Braşov, chiar în perioada estivală, când cazările, mai ales cele de la mare, sunt cele mai scumpe.
De asemenea, acestor angajați nu le-a fost impusă o anumită perioadă în care să plece toți deodată, s-au luat cazări în perioade diferite, în locuri diferite.
Astfel, unul dintre angajaţi va merge, în perioada 13-20 august, în Poiana Braşov, la Teleferic Grand Hotel, o unitate de cazare de lux. Costul pentru cele 7 nopţi de cazare este de aproximativ 4000 de lei. În staţiunea Băile Felix vor merge două persoane, în perioade diferite.
Primul curs de formare profesională va avea loc între 18-25 iunie, iar al doilea între 25 iunie – 2 iulie. Pentru prima deplasare, Salubritatea Craiova va plăti vreo 5000 de lei. Pentru cea de-a doua deplasare costul ajunge la 6000 de lei.
Dar cei mai mulţi dintre angajaţii de la SC Salubritate Craiova au ales Litoralul. La Mamaia vor ajunge zece persoane, iar la Jupiter trei. Pentru una dintre persoanele care vor merge la Mamaia se va plăti la cazare 4.577 de lei, pentru perioada 2 – 9 iulie.
O altă achiziţie de cazare din catalogul electronic s-a făcut pentru patru persoane. Acestea vor merge să se specializeze tot la Mamaia şi pentru ele s-a plătit suma de 21.944 de lei, adică 5.486 de lei pentru o persoană.
Ceilalți vor pleca pe 16-23 iulie, 30 iulie – 6 august, la diverse alte hoteluri din Jupiter sau Mamaia – la Mamaia, 4 stele, full sezon, 200 de euro pe noapte.
Jurnaliștii de la Gazeta de Sud au întrebat care sunt explicațiile pentru aceste deplasări scumpe, în plin sezon. Conducerea companiei – o companie publică, a primăriei – a răspuns că aceste cursuri sunt obligatorii conform legii și că „angajații care se specializează pe cursuri atât în localitate, cât şi în afara localitãții, pe tot parcursul anului, sunt agenți DDD (Deratizare, Dezinsecție, Dezinfecție), şoferi (cei ce necesitã atestatele profesionale), economişti, jurişti, ingineri etc.”
Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.
Foto: Shutterstock