Consiliul Local Pitești a votat majorarea salariilor din Primăria Piteşti, la inițiativa primarului Cristian Gentea (PSD). El spune că era nevoie de această creștere pentru a aduce salariile la același nivel cu cel din primăriile de același rang.
„Nu s-a făcut altceva decât să se corecteze diferenţele faţă de alte primării de acelaşi rang cu noi. A contat foarte mult şi faptul că am observat că pleacă angajaţii”, a spus Cristian Gentea.
Majorările se aplică de la 1 iulie şi încep de la 5%, dar ajung şi la 13-20% în unele cazuri. Salariul unui şef de birou din Primăria Piteşti, spre exemplu, creşte de la 8.160 lei brut la 9.140 lei. Un şef serviciu are, în loc de 8.400 lei, 9.410 lei brut etc, iar arhitectul şef ajunge de la un salariu de 9.720 lei brut la 11.180 lei brut, scrie Adevărul.
Creșterea salariilor a fost votată după ce o parte dintre consilierii liberali din CL Piteşti au trecut de partea celor de la PSD.
Restul consilierilor de PNL şi toţi consilierii USR-PLUS s-au abţinut de la vot,
Inițiativa primarului a fost criticată și de doi dintre foştii candidaţi la funcţia de primar al Piteştiului.
“Mă aşteptam ca la preluarea mandatului, nou primar să evalueze, printr-o formă de auditare, activitatea din Primărie şi să redimensioneze personalul la nevoile reale ale instituţiei. N-aş fi avut nimic împotriva unor majorări salariale. În general, sunt pentru creşterea salarială, numai că nu poţi să creşti salariile fără să le acordezi cu ceea ce fac salariaţii pentru banii mulţi pe care-i iau. O creştere salarială fără a acorda această creştere cu productivitatea, cu eficientizarea serviciilor publice, nu este deloc binevenită.
Una peste alta, dat fiind că avem o toaletă de 400 de mii de euro, de ce n-am avea şi nişte salarii extrem de mari pentru nişte funcţionari despre care nu ştim exact ce fac”, a declarat, pentru Adevărul, avocatul Liviu Stancu, fost candidat la funcţia de primar al Piteştiului.
„Două treimi din banii Primăriei se duc pe salarii. Angajaţii instituţiei au nevoie de concediu suplimentar pentru că desfăşoară <<activităţi în condiţii vătămătoare>>. Cât de vătămătoare poate fi o activitate în Primăria Piteşti? La privat, sunt angajaţi care lucrează pe călduri toride vara sau geruri cumplite iarna. Dacă în primărie condiţiile sunt grele, cum sunt pentru aceşti oameni? Mă îndoiesc că beneficiile care se acordă sunt pentru condiţii umilitoare, vătămătoare sau ce se mai invocă, ci pentru că suntem în perioada alegerilor interne în partid şi cei de la putere trebuie să-şi mulţumească oamenii din funcţiile publice”, spune avocatul Cătălin Gherzan, fost candidat la fotoliul de primar.
Sursa foto: Facebook/Cristian Gentea
Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.