Confidenţialitate

Deșteptarea României. Psihologul Mihaela Dinu: Bullying-ul nu trece de la sine. Este nevoie de intervenția adultului | AUDIO

În România, peste 70% dintre copii recunosc că au fost victime sau martori ai fenomenului de bullying, ce presupune repetarea unor acte de violență fizică, verbală, emoțioanală, arată un studiu al Fundației World Vision România.

Bullying-ul nu trece de la sine. Este nevoie  de intervenția adultului, altfel copiii vor rămâne cu traume toată viața,  a spus în emisiunea Deșteptarea României, Mihaela Dinu, coordonatoarea programului anti-bullying din cadrul organizației Salvați Copiii:

”Fenomenul de bullying nu trece, este nevoie neapărat de intervenția adultului, fie că vorbim de părinte, fie că vorbim de cadru didactic, și este un fenomen care, ignorat, netratat la adevărata dificultate are repercusiuni pe întreaga viață a adultului, viața profesională, viața socială, viața familială a adultului. Nu este nevoie să pedepsim copilul agresor dar e nevoie să-i spunem ce consecințe decurg din acest comportament al lui. Celălalt copil suferă, copilul agresor s-ar putea să fie el exclus dintr-un grup care nu acceptă violența”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un părinte a întrebat dacă fetița lui este o victimă a bullyingului din moment ce este evitată de ceilalți copii, doar pentru că învață bine.

Mihaela Dinu spune că există mai multe tipuri de bullying.

”Aici, e cel mai probabil bullying social, prin excludere și întâlnim asta în multe școli care nu conștientizează că au acest fenomen. E o eroare să evaluăm doar din punct de vedere al violenței. Bullying-ul poate fi și emoțional, doar emoțional, nu neapărat și fizic, ceea ce înseamnă că acest copil este exclus din grup pe un considerend – pe faptul că învață foarte bine. Este tot o formă de bullying. Responsabilitatea revine și profesorului de acolo, care ar trebui să găsească niște metode de colaborare între copiii care învață foarte bine și ceilalți.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Mai mulți părinți au povestit în emisiunea Deșteptarea României, traumele prin care au trecut copiii lor, hărțuiți de colegi de școală. De cele mai multe ori, școala nu a reușit să rezolve problema, ci doar mutarea copilului în altă unitate de învățământ.

Mihaela Dinu de la Salvați Copiii le recomandă părinților ca încă de la vârsta grădiniței să le transmită copiilor valori precum toleranța și empatia, pentru a putea deveni adulți echilibrați.

Foto: Mircea Vâlcu