După aproape un an de blocaj, în această săptămâna au fost reluate dezbaterile în Parlament privind educația sexuală în școli, după ce președintele Klaus Iohannis a retrimis proiectul pe masa aleșilor.
Au fost dezbateri cu scandal în plenul Senatului: o prevedere care a aprins spiritele, dacă părinții trebuie să-și dea sau nu acordul pentru participarea copiilor la aceste ore.
Subiectul a fost discutat și în emisiunea Deșteptarea României de la Europa FM. Invitatul lui Cătălin Striblea a fost senatorul USR –Plus Ștefan Pălărie, unul dintre inițiatorii modificărilor:
”Amendamente în care am spus: haideți să facem educație sexuală cu cadre didactice, doar de la clasa a 5-a începând, și cu posibilitatea părinților de a-și retrage copii din aceste programe dacă ei consideră că nu e convingător conținutul. Opt ore în patru ani, pentru că asta prevede legea. Cu această frecvență semestrială, în clasa a 5-a ar fi 2 ore, în clasa a 6-a ar fi 2 ore, și așa mai departe. La începutul anului școlar, părinții ar trebui să aibă cel puțin o ședință. Dirigintele clasei ar trebui să explice părinților – uitați ce prevede conținutul educațional, uitați cine o să țină tipul ăsta de educație, dacă doriți, de sănătate.”
Senatul ar urma să voteze proiectul săptămâna viitoare și apoi legea va merge la Camera Deputaților – for decizional.
Chiar și după adoptarea legii, ar mai fi lucuri de pus la punct până la realizarea orelor efectiv:
”Parlamentul nu poate să spună nici Da, nici Nu, va urma o legislație care va obliga cele mai potrivite instituții din spațiul românesc – Ministerul Sănătății și Ministerul Educației – ca împreună cu specialiști români, dacă doresc doresc dumnealor pot să facă și consultări internaționale, dar dumnealor să stabilească ce înseamnă un conținut potrivit vârstei”.
Părerile au fost împărțite și între ascultătorii Europa fm la Deșteptarea României în legătură cu necesitatea educației sexuale în școli:
”Pro educație sexuală, această sintagmă trebuie să dispară pentru că sunt oameni care se gândesc la educația sexuală ca la modalitatea de a face sex. Și este despre cum să ne protejăm organismul din punct de vedere medical și psihic.
Eu sunt de acord cu introducerea Educației sexuale. Părinții poate au o frică, atunci când aud de educație sexuală.
Cei care sunt liderii spirituali să gândească și să învețe pe oameni, pe copii, pe tineri. Preotul, pastorul..
Unii nu o să se ducă la orele ăstea de jenă… Încep și fac ceilalți mișto de ei…Nu avem educația asta. Asist la discuții și jigniri..
Întrebarea mea este: problema este la copiii noștri sau este la părinți, de fapt? Că nu știu cum să abordeze această situație. ”
Întreaga emisiune o puteți găsi și pe site-ul nostru EuropaFm.ro dar și pe pagina noastră de Facebook.
Foto: Mircea Vâlcu