O decizie obligatorie a Curții Europene a Drepturilor Omului, anunțată ieri, înseamnă că România va trebui să adopte într-un viitor rezonabil legislație prin care să recunoască și să protejeze drepturile cuplurilor de același sex.
În urmă cu 4 ani, un cuplu gay din țara noastră, Buhuceanu-Ciobotaru, a dat statul român în judecată în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, acuzând discriminările la care erau și sunt supuși. Alte 20 de familii formate din persoane de același sex li s-au alăturat ulterior.
Potrivit legilor în vigoare în țara noastră, partenerii dintr-un cuplu necăsătorit nu sunt recunoscuţi la spital ca fiind aparţinători – prin urmare, ei nu pot sta unul lângă celălalt la medic sau în spital şi nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră – când unul nu-și poate da consimțământul pentru o intervenție chirurgicală crucială, de exemplu. Ei nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces, nu pot obține certificatul de deces al partenerului și nici ajutorul de înmormântare, nu se pot moșteni unul pe celălalt, nu pot fi co-asigurați pe contractul de asigurări de sănătate, plus alte limitări de acest gen.
Aceste prevederi sunt valabile indiferent de sexul partenerilor din cuplul respectiv dar, dacă un bărbat și o femeie se pot căsători legal ca să depășească aceste limitări, un cuplu de același sex nu are această posibilitate, deoarece căsătoria între persoane de același sex nu este permisă, legal, în România.
De aici, discriminarea pe rațiuni de sex, de orientare sexuală: se pune, logic, întrebarea, de ce ar avea statul dreptul să decidă cine poate să aibă grijă de tine la spital doar pe baza sexului persoanei implicate.
Matinalii Vlad, George și Luca au întrebat ascultătorii Europa FM care este părerea lor legată de acest subiect.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.