La Brăila, refugiații ucraineni s-au organizat și au strâns gunoaiele de pe o plajă de pe malul Dunării – plaja Perla, un loc unde vin mereu localnicii ca să stea la soare, să facă un grătar, să bea o bere și, din păcate, să arunce la întâmplare gunoaiele.
Așa că, la Brăila, refugiații ucraineni, alături de copiii lor, au decis să ofere și ei ceva României care i-a găzduit, atât de generos: curățenie. Sâmbătă, ei au adunat, în saci de plastic negru, sute de kilograme de deșeuri lăsate p-acolo de români care-s mândri că trăiesc într-o țară frumoasă.
După care totul s-a oprit, pentru că firma de salubritate a orașului a spus că nu e treaba ei să ridice sacii, că terenul nu e-n administrarea primăriei. Ceea ce, formal și birocratic, nu ne îndoim că e adevărat – dar, știți, nici oamenii care au strâns gunoaiele alea n-au fost plătiți pentru asta. Nici în responsabilitatea lor nu era problema.
Te-ai gândi că un exemplu pozitiv e inspirațional și urmat și de cei din jur – ei bine, uite că nu.
Sacii cu gunoaiele strânse de voluntarii ucraineni și de copiii lor au rămas pe plaja Perla, urmând ca administratorii legali ai zonei – adică Apele Române și Romsilva, să se organizeze ca să facă gestul minim de a ridica ce-au adunat alții.
În acest timp, o altă întâmplare, la niște sute de kilometri distanță: în Alba Iulia, societatea care administrează cel mai mare cimitir al orașului a mânjit cu vopsea portocalie crucile unora dintre morminte, ca să-i pedepsească astfel pe concesionarii locurilor de veci că nu au plătit taxele de administrare.
Spectacolul din Cimitirul Municipal este acum grotesc, pe ici, colo, câte un mormânt profanat cu dungi mari, portocalii, iar murdărirea este cu atât mai obscenă cu cât s-a produs chiar înainte de Sâmbăta Morților, o zi în care, în mod tradițional, creștinii vin la cimitire să-și amintească de cei plecați.
Primăria orașului s-a delimitat de acest gest incalificabil iar poliția a început cercetări pentru profanare de morminte și sper ca vinovații să fie judecați și pedepsiți rapid.
Iată, deci, aceste două întâmplări – sigur că fără nicio legătură una cu cealaltă, una la Brăila, una în Alba Iulia, una cu deșeuri, alta cu gunoaie. Într-o parte, la Brăila, o firmă care administrează servicii pentru primărie refuză să dea ceva de la ea, să facă un gest de bunăvoință, să ia gunoaiele strânse de alții, pentru că nu e treaba ei.
În cealaltă parte, o altă firmă, care și ea, administrează servicii pentru primărie, face ceva din proprie inițiativă, deci ceva ce nu e ținută prin contract să facă, și distruge, profanează cu vopsea morminte.
Deci, la fapte bune, inerție, dar la infracțiuni, mult spirit de inițiativă. Indiferență ursuză, de-o parte, răutate în acțiune, de cealaltă. Care e numitorul comun al acestor întâmplări? România, desigur.
Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.