Confidenţialitate

Deșteptarea | Recorder: Cum să obții peste 1 milion de vizualizări pe Tik Tok în mai puțin de două ore | VIDEO

Ieri, colegii de la Recorder au demonstrat cum se pot obține peste 1 milion de vizualizări pe Tik Tok în mai puțin de două ore, prin specularea unor particularități de programare ale algoritmului.

Pentru această acțiune, au descoperit reporterii Recorder, nu e nevoie decât de cunoștințe elementare de programare și de folosirea unor indicații de pe internet.

Reporterii au inventat un politician, Ion Vasile, în fapt, un actor, care a înregistrat un discurs electoral populist, prin care promitea să împartă cetățenilor rezerva de aur a României. Falsul politician le-a cerut privitorilor să-l voteze ca prim-ministru.

N-a avut nicio importanță, aparent, nici cât de caraghioasă era promisiunea lui și nici măcar faptul că prim-ministrul nu se alege prin votul cetățenilor în România.

În mai puțin de două ore, sute de mii de români au văzut și distribuit discursul lui, mulți fiind, probabil, convinși că acest om trebuie votat, din moment ce vorbește așa frumos și promite lucruri atât de corecte cum ar fi să se-mpartă câte 2 kilograme de aur fiecărui român.

Cum au reușit băieții de la Recorder să obțină 1 milion de vizualizări în mai puțin de două ore?

Au folosit un program pentru a crea, mai întâi, 5000 de conturi false de Tik Tok – dar care arată ca ale unor oameni reali pentru oricine aruncă o privire.

Aceste conturi false nu au fost identificate ca atare de Tik Tok. Ele au fost folosite apoi pentru a lăsa comentarii automate, pentru a face vizualizări și a interacționa pe platformă – totul, fals.

Dar Tik Tok a interpretat aceste interacțiuni ca fiind reale și a început să promoveze filmarea, pentru că părea că există interes foarte mare pentru ea.

Pornită printr-un fals grosolan, postarea a început să ajungă apoi la utilizatori reali, care au redistribuit-o la rândul lor – astfel, s-a creat un efect de bulgăre de zăpadă și, în scurt timp, postarea respectivă a fost promovată de Tik Tok la o categorie specială, în care utilizatorilor li se propune să caute direct numele acestui fals candidat, pentru a vedea și alt conținut postat de acesta.

Programatorul angajat de Recorder a explicat: „Noi am făcut un test de câteva ore, n-am avut buget, nu am avut foarte multe device-uri. Imaginați-vă ce se întâmplă dacă noi am avea un candidat real care este foarte priceput la manipulare, dacă am fi avut influenceri care să susțină hashtag-urile respective. Înmulțiți ca potențial cu un milion”.

Deci această rețea chinezească, la care chinezii din China nu au acces, dar care domină spațiul occidental, poate fi abuzată extrem de ușor de cineva care vrea să promoveze dezinformare, să manipuleze și să destabilizeze o societate prin propagandă mincinoasă.

Și civilizația occidentală stă cu bărbia-n pumni și se-ntreabă ce-i de făcut.

În acest context nu mai este deloc întâmplător ce s-a întâmplat cu noul cont de tik tok al dlui Călin Georgescu.

În mai puțin de o zi, acesta a obținut peste 4,5 milioane de vizualizări și 44.000 de comentarii pentru un filmuleț postat pe acest cont nou.

Un specialist în informatică intervievat de publicația de investigații jurnalistice Snoop.ro a analizat traficul de pe acest cont și a descoperit că metoda prin care a fost lansat și crescut filmulețul a folosit, la fel ca în cazul experimentului Recorder, o rețea consistentă de conturi false, care au lăsat comentarii artificiale, au repostat și au dat like filmului până când algoritmul a interpretat toate aceste interacțiuni ca organice și a început să promoveze filmul respectiv.

Deci, practic, oricine e dispus să comită o fraudă măcar morală ca să obțină cât mai multe vizualizări o poate face foarte ușor.

Este profund incorect și, mai ales, teribil de periculos, deoarece aceste mecanisme pot fi folosite pentru dezinformarea șii manipularea unor societăți întregi – care-și dau seama că au fost păcălite când e mult prea târziu.

Adică nu că adevărul nu mai contează, nu mai e relevant, ci, dimpotrivă, chiar încurcă. Când minciuna, dezinformarea, manipularea devin căile spre succes, spre putere, bogăție și influență, asta este o investiție directă în dezastru și prăbușire, care vor veni mai devreme sau mai târziu.

De ce credeți că Tik Tok nu există în China? E adevărat că există acolo o versiune strict controlată a acestei rețele, Douyin, dar caree strict controloată, inclusiv în privința conținutului ce poate fi postat, și care nu permite deloc libertățile de pe rețeaua destinată occidentalilor.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.