Confidenţialitate

Deșteptarea: Procurorii DNA cer salarii de aproape 8000 de euro pe lună, în loc de 5000, cât iau acum | VIDEO

După ce judecătorii s-au organizat și au câștigat în instanță numeroase procese pentru mărirea retroactivă și super-consistentă a propriilor salarii, este rândul procurorilor să încerce același lucru. Premiera absolută este că, în acest caz, procurorii nu invocă vreo ordonanță de urgență sau lege neaplicată, ci comparația cu colegii lor din altă țară.

Este vorba despre o acțiune în justiție declanșată de nu mai puțin de 43 de procurori de la DNA. Reclamanții cer ca salariile lor să fie egale cu cele ale procurorilor din Parchetul European – adică să primească aproape 8000 de euro pe lună, în loc de 5000, cât iau în medie, acum.

Motivul? Și ei, și procurorii de la Parchetul European fac același lucru, au aceleaşi condiţii de angajare, aceleaşi competenţe, aceleaşi drepturi şi facilităţi, și toți se ocupă și de anchetarea fraudelor cu fonduri europene.

Ca atare, au dat în judecată DNA, cerând nu doar să le fie mărite salariile, ci și ca sumele pe care ar urma să le obțină în instanță să le fie acordate retroactiv, din 2021, de când a fost înființat Parchetul European, iar la aceste sume să fie aplicate și penalizări de întârziere și să fie și actualizate cu rata inflației.

În plus, cei 43 de procurori de la DNA au dat în judecată și Consiliul pentru Combaterea Discriminării și cer instanței să constate că ei sunt discriminați, pentru că nu sunt plătiți la nivelul colegilor de la Luxemburg.

Acţiunea pornită pentru „calcul drepturi salariale”, a fost înaintată pe 15 mai, în acest an, Tribunalului Bucureşti, unde a fost înregistrată la Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări de Muncă, în materie de „Litigii de muncă”, potrivit documentelor consultate de G4Media.

Procurorii implicați au refuzat să dea declarații sau explicații publicației G4Media.

Pentru clarificare, este adevărat că Parchetul European are procurori delegați și din România, cum are, potrivit legilor europene, din toate țările membre ale Uniunii, și este adevărat că unii dintre acești procurori lucrează și în România, dar ei lucrează în deplină independență față de autoritățile lor naționale şi sunt plătiţi exclusiv de către Parchetul European.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.

Foto: Shutterstock