Confidenţialitate

Deșteptarea: Poliția insistă cu testele antidrog care dau rezultate bizare, dar ministerul Justiției refuză să ia în considerare praguri de siguranță pentru anumite substanțe | VIDEO

“Un nou caz revoltător-ridicol cu testele antidrog ale poliției rutiere – este vorba despre vatmanul tramvaiului în care a intrat o mașină, în București, accident care s-a soldat cu moartea șoferului. Ei bine, a vuit presa atunci că vatmanul ieșise pozitiv la testul rapid făcut de poliție – dar zero la alcooltest.

Câteva zile mai târziu a venit și rezultatul serios, de la IML. Vatmanul nu era drogat, ci doar luase un medicament comun pentru răceală.

Este al nu știu câtelea caz de acest gen, dar MAI îi dă înainte cu aceste proceduri completamente imprecise, care pun în situații deosebit de complicate victimele rezultatelor fals pozitive, oameni obișnuiți care se trezesc incriminați degeaba de autoritățile statului român.

După acest ultim scandal, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că ar dori o lege prin care să se precizeze tipurile de medicamente care dacă sunt luate, atunci persoanele să nu aibă voie să se suie la volan. Și, în același context, ministra Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că nu se pot stabili niveluri de siguranță pentru substanțe, pentru că ar fi vorba de mii de substanțe psihoactive.

Așadar, poliția insistă cu aceste teste care dau rezultate atât de bizare, ministerul Justiției refuză să ia în considerare praguri de siguranță pentru anumite substanțe, care este ieșirea din această situație?

Datele oficiale privind eficacitatea acestor teste făcute în 2023 de polițiștii rutieri indică o rată generală de infirmare de 38% – este vorba de peste 1.000 de persoane incriminate în fals de poliție – și o rată specifică de infirmare de peste 80% în cazul amfetaminelor – date publice ale Consiliului Superior de Medicină Legală”, au discutat matinalii în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.

Foto: Shutterstock