Mulți români care locuiesc la oraș s-au gândit în timpul pandemiei să se mute la țară. Astfel, 59% dintre românii din urban intervievaţi spun că pandemia le-a influenţat sau le-a schimbat opinia privind perspectiva de a locui la ţară.
Potrivit studiului Digitalizarea Europei, comandat de Vodafone Institute şi realizat de Kantar, care a cuprins peste 15.000 de persoane intervievate din 15 ţări europene, inclusiv România, 62% dintre românii din urban intervievaţi şi-ar putea imagina să se mute la ţară în 1-2 ani.
Întrebaţi despre avantajele sau dezavantajele de a locui la ţară, 80% dintre românii intervievaţi consideră apropierea de natură şi beneficiile sale pentru un stil de viaţă sănătos ca fiind cele mai mari câştiguri, scrie Adevărul.
Totuși, condiţia numărul unu pentru a locui la ţară este conexiune bună la internet: 69% dintre românii intervievaţi spun că aceasta este obligatorie, iar pentru 25% este de preferat. Aceste lucru e dorit, de altfel, de toți europenii.
De fapt, o conexiune bună la internet a reieşit ca fiind mai importantă decât o infrastructură bună de servicii de sănătate, pe care 54% dintre românii intervievaţi o consideră esenţială, sau decât un transport public bun, considerat de 42% dintre români ca fiind obligatoriu. 46% dintre aceştia consideră că instituţiile bune de învăţământ sunt o condiţie esenţială.
Sondaj a fost realizat online de Kantar pe un număr de 15.000 de cetăţeni din 15 ţări europene, care au inclus: Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Marea Britanie. Fiecare eşantion naţional a cuprins cel puţin 1.000 de persoane intervievate, cu vârste peste 16 ani. Această cercetare a fost efectuată în perioada 5 mai-16 iunie 2021.
Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.