Confidenţialitate

Deșteptarea: Peste 50 de angajați ai DGASPC Vaslui, în frunte cu directorul instituției, au certificate de handicap | VIDEO

Peste 50 de angajați de la DGASPC Vaslui, în frunte cu directorul instituției, au certificate de handicap, iar poliția și procurorii au reacționat, în sfârșit, la anchetele de presă care au semnalat bizara situație încă de acum un an, potrivit Hotnews.ro.

Anchetatorii au făcut descinderi și percheziții la DGASPC și la o clinică medicală din Vaslui. Evident, se caută documente care să arate cum au fost emise atâtea certificate de handicap angajaților direcției.

Fascinant este că, la intrarea principală în Direcția respectivă, unde lucrează atâtea zeci de persoane cu dizabilități, nu există nicio rampă de acces, ci doar o scară de beton cu vreo 8-9 trepte.

Anchetele presei locale au scos la iveală situații ridicole – cum ar fi, de pildă, cel puțin 18 cazuri în care persoane cu certificat de nevăzător și asistent personal aveau, în același timp, și permis de conducere.

Ziarul Vremea Nouă a reușit chiar și miracole prin articolele sale pe tema fraudelor de la DGASPC Vaslui.

De pildă, un vasluian pe nume Viorel Bâgu era, în acte, nevăzător cu asistent personal, dar își conducea zilnic, cu deosebită dexteritate, mașina personală.

Bâgu este tatăl șefei de la Serviciul de Evaluare a Persoanelor cu Dizabilități și, ce să vezi, chiar când ea a devenit director, în 2016, și tăticul și-a piedut vederea în acte dar, după ce a suferit 6 ani la rând, fiind compensat cu indemnizații și reduceri de taxe și impozite, Bâgu s-a însănătoșit peste noapte și a fost scos din lista persoanelor cu handicap când Vremea Nouă a început să publice anchetele.

De altfel, și directorul Direcției are un certificat de handicap, dar asta nu-l împiedică să-și conducă motocicleta prin oraș.

Ca să înțelegem mai bine de unde vine așa o dorință mare de a avea certificat de handicap – fără să ai dizabilități, desigur – iată: persoanele cu dizabilitãti care dețin un certificat de handicap sunt scutite de la plata rovinietei la mașină, a impozitului pe venit din salariu, a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, a impozitului pe terenul aferent clădirii de domiciliu, a impozitului pe mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea lor.

Începând cu anul 2023, persoanele cu handicap accentuat și grav pot beneficia, pe lângă decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap, familiei, asistentului personal, însoțitorului sau furnizorului de servicii sociale, si de acordarea de tichete valorice. Decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul și acordarea de tichete valorice reprezintã o alternativă la eliberarea biletelor de călătorie gratuite, persoana cu dizabilități putând opta doar pentru una din cele trei variante.

Frauda asta cu certificatele false de persoane cu handicap mi se pare una dintre cele mai revoltătoare manțocării care se fac în România, pentru că speculează în interes personal, prin minciună și furt, solidaritatea și sprijinul pe care societatea înțelege să-l manifeste față de oameni care au fost loviți de soartă și au probleme serioase de sănătate.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.