A scoate pe cineva din pepeni înseamnă a-l enerva extrem de tare. În această expresie, “pepenele” face aluzie la o plantație de harbuji și provine dintr-un context legat de furt. Hoții care voiau să fure pepeni trebuiau mai întâi să distragă atenția paznicului. Unul dintre ei provoca intenționat paznicul – fie prefăcându-se că fură un pepene, fie insultându-l, cu scopul de a-l enerva și de a-l face să iasă din plantație pentru a-l urmări. Astfel, paznicul era scos “din pepeni”.
La Paștele cailor – Deși expresia cu sens peiorativ „la Paștele Cailor” este folosită pentru a însemna „niciodată”, această sărbătoare chiar există și coincide cu Înălțarea Domnului. Conform tradiției, la nașterea Mântuitorului Hristos, în iesle, boii și oile au fost liniștiți, în timp ce caii s-au dovedit a fi gălăgioși. Din acest motiv, Maica Domnului i-ar fi blestemat să se sature doar o singură dată pe an, de sărbătoarea Înălțării.
În Evul Mediu, în Ardeal, unde existau comunități etnice și religioase diverse, Paștele era sărbătorit la date diferite. Mai exact, când ungurii își celebrau Paștele, românii le cereau caii pentru a-și lucra pământurile. La rândul lor, când românii își sărbătoreau Paștele, aceștia împrumutau caii ungurilor.
Potrivit calendarului, o dată la 4 sau 7 ani, se întâmpla ca sărbătorile de Paște să coincidă. Acest moment a fost denumit „la Paștele cailor”, fiind singurul an în care caii se odihneau, pentru că ambele comunități serbau Paștele în aceeași zi.
Matinalii Adi Luca și Luca Pastia au discutat despre acest subiect în Deșteptarea:
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.