O expediție recentă în Papua Noua Guinee a confirmat existența porumbelului-fazan cu ceafă neagră, o specie pierdută de porumbel, care nu a mai fost văzută de 140 de ani, scrie spotmedia.ro.
”Pentru o mare parte a călătoriei, părea că nu vom avea nicio șansă să găsim această pasăre”, a declarat Jordan Boersma, unul dintre liderii expediției și cercetător postdoctoral la Cornell Lab of Ornithology.
”Mai aveam doar două zile până la sfârșitul timpului nostru pe insula Fergusson din Papua Noua Guinee, când una dintre camerele noastre de la distanță a înregistrat pasărea plimbându-se și desfășurându-și coada”, a spus cercetătorul.
Oamenii de știință au surprins o înregistrare și mai multe instantanee cu pasărea, o specie mare care trăiește la sol, cu un spate ruginiu, un cap și un corp negru și o coadă ca de fazan. Cercetătorii cred că această specie există doar departe, în interiorul Insulei Fergusson, pe un teren geotermal fierbinte, extrem de accidentat, plin de râuri întortocheate, zonă populată de insecte și lipitori.
Nu se știu multe lucruri despre porumbelul-fazan cu ceafă neagră, în afară de faptul că două exemplare au fost colectate în 1882. Nu există înregistrări ale sunetelor sale.
Cercetătorii cred că probabil ar suna similar cu o altă specie de porumbei-fazani din Papua Noua Guinee continentală, un sunet pe care localnicii îl compară cu strigătul disperat al unei femei ostracizate de comunitatea ei.
Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.
Foto: Captură video