Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: O nouă dilemă printre polițiști, nu știu dacă trebuie sau nu fotografiate cu un aparat omologat mașinile parcate neregulamentar

Mai toți șoferii care respectă legea se întreabă de ce nu dă poliția mai multe amenzi celor care-și lasă mașinile de izbeliște, uneori chiar sub semnele de oprire interzisă?

Haideți să luăm o situație cu care Poliția Rutieră se confruntă frecvent: un șofer a parcat cum și unde l-a tăiat capul, dar nu se mai află în mașină. În consecință, potrivit legii, proprietarul autoturismului ar urma să primească o somație în care Poliția îi cere să spună cine a fost la volan. Nu de alta, dar proprietarul autoturismului nu e neapărat și șoferul. Mai ales în cazul mașinilor de firmă. 

Dar aplicarea sancțiunii nu este atât simplă. Și asta pentru că polițiștii ar trebui să atașeze la dosar și o fotografie a mașinii parcate neregulamentar. Dar nu cu orice cameră foto, nu cu telefonul mobil, ci musai cu un aparat foto omologat sau, eventual, cu aparatul radar! Dacă nu ați auzit până acum de această procedură care, eventual, vi se și pare absurdă, nu trebuie să vă rușinați. Același lucru îl spun și o parte a agenților de Poliție cu care a stat de vorbă Victor Marin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reporter: – București, Bulevardul Lascăr Catargiu. Doar ce m-am strecurat printre o mașină parcată pe trotuar și gardul unei case vechi. Sunt vreo 50 – 60 de centimetri între mașină și gard. Acum trec de într-o mașină parcată similar. Parcă aici distanța a fost încă și mai mică. Eu am putut să mă strecor, dar același lucru nu cred că l-ar putea face un cărucior cu un copil înauntru. În stângă văd și un semn de circulatie cu “oprirea interzisă”. În teorie, dacă aș vedea un echipaj de poliție, aș putea să le semnalez obstacolul întâlnit. În practică, până la sancționarea celor doi șoferi ar fi cale destul de lungă.

A aflat-o pe pielea lui Sorin Ioniță, de la Expert Forum. Într-o situație aproape identică, a mers la primul echipaj al Poliției Rutiere care i-a ieșit în cale.

Sorin Ioniță:  – Am întrebat: “-Nu vedeți mașina de acolo, parcată fix în mijlocul trotuarului?” Era și una de lux. “-Ba da, o văd! –Păi, și…? Nimic? – Păi, nu avem ce face. Trebuie să vină un echipaj de nu-știu-unde care are un aparat foto omologat. – Cum arată un aparat foto omologat? – E un aparat omologat. Nu putem fără ăla!”. Asta am reținut eu din ce mi-a spus un agent al de Poliție Rutieră de la Brigada București.

Pe scurt, dacă agenții ar fi găsit șoferul la mașină, ar fi putut să-l amendeze pe loc. Dar în situația dată, proprietarul mașinii (care nu e neapărat și șoferul) ar fi putut să primească o somație, în care să i se ceară să spună cine a parcat după cum l-a tăiat capul. Doar că, aparent, procedura ar implica neapărat și o fotografie cu mașina parcată neregulamentar. Una făcută cu telefonul polițistului nu ar fi suficientă ori legală. Am cerut explicații la Brigada Rutieră și le-am primit de la inspectorul principal Claudiu Costea.

Inspector principal Claudiu Costea : – În situația în care conducătorul auto nu se află la fața locului, polițistul procedează la fotografierea sau înregistrarea video a autovehicului oprit neregulamentar cu aparatura din dotarea Poliției Române. Ne referim la aparate foto, aparate radar, omologate și verificate metrologic. 

Reporter: – Dar orice echipaj rutier are în dotare aparat foto sau radar? 

Inspector principal Claudiu Costea : – Nu sunt atât de multe aparate pentru fiecare echipaj în parte. Dar dacă e nevoie de o asemenea constatare, respectiv foto sau video, polițistul solicită prezența unui echipaj care are în dotare așa ceva și care se va prezenta la fața locului. Așa cum spuneam, procedează la fotografiere sau la înregistrarea video. Apoi, se aplică fluturașul de înștiințare. După ce l-a primit, conducătorul auto e obligat să vină la Poliție pentru întocmirea procesului verbal de contravenție. 

Reporter: – Foarte concret, dacă polițiștii văd mașina parcată neregulamentar e absolut nevoie de o probă de imagine? Nu se poate doar pentru că au observat-o polițiștii, spuneți?

Inspector principal Claudiu Costea: – Se poate dacă se prezintă conducătorul auto, dacă nu… 

Reporter: – Stați, stați! Îmi cer iertare, domnule Costea. De la început și până la sfârșit am luat în calcul această situație în care șoferul nu se prezintă la mașină. Punct. În situația în care șoferul nu se prezintă, repet, și polițiștii văd mașina parcată neregulamentar, este absolut necesar să vină cineva să facă o fotografie?

Inspector principal Claudiu Costea: – Este absolut necesar ca un alt polițist care are în dotare acest aparat foto sau, dacă vreți, aparatul radar, să realizeze o înregistra video, pentru a declanșa procedura de sancționare în lipsă.

Anul trecut, în București, au fost aplicate cu totul 19 mii de amenzi pentru staționări și opriri neregulamentare, în condițiile în care numărul mașinilor înmatriculate în Capitală este de 1,4 milioane. L-am sunat și Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol. L-am întrebat dacă proceduri mai simple nu ar însemna și mai multe amenzi. Mare atenție!

Cosmin Andreica: – Pot să vă spun că nu este nevoie de existența unei imagini foto a contravenției. Polițistul rutier (pot fi polițiști rutieri și agenții de ordine publică și cei din mediul rural și alte categorii de polițiști) poate să constate în mod direct o abatere la regimul rutier, sau prin mijloace tehnice certificate și omologate. Aici vorbim despre verificarea regimului vitezei, prezența alcoolului sau a drogurilor. Însă ca să revin la speța dumneavoastră, dacă o patrulă de poliție vede un autoturism parcat neregulamentar, se interoghează baza de date. Vede cine este proprietarul și îi trimite o solicitare prin care îi cere informații despre cine a fost conducătorul auto în ziua și la ora respectivă. 

Reporter: – Dumneavoastră spuneți cu subiect și predicat că nu ar fi nevoie de o fotografie? Am înțeles bine?

Cosmin Andreica: – Este foarte corect. Constatarea abaterii nu este condiționată de existența unei probe foto. Sigur, dacă vorbim de un echipaj care oricum are radar în mașină, filmarea autoturismului parcat neregulamentar e o probă în plus. Dar polițistul beneficiază de prezumția de legalitate. Asta îi conferă dreptul de a aplica contravenții bazându-se pe simțurile lui. Adică, constatarea directă.

Situația la care ne-am referit este cea în care șoferul care a parcat cum i-a venit nu se mai afla la mașină când prin dreptul ei, a trecut Poliția. Cum nu suntem judecători, nu vom da dreptate vreuneia dintre părți. Am mai vorbit și cu alți polițiști care, din motive care țin de specificul activității lor, nu au putut să ne acorde un interviu. Părerile lor au fost împărțite și asta în sine e o problemă. În fapt, o situație cu care agenții de poliție se întâlnesc frecvent, e tratată în mod diferit, în funcție de cum înțelege fiecare.

Sursa foto: Facebook/Sorin Ioniță