Confidenţialitate

Deșteptarea: O bombă nucleară de manipulare a fost aruncată asupra alegătorilor români | VIDEO

“Câteva observații și constatări după desecretizarea documentelor CSAT cu privire la suspiciunile legate de primul tur al prezidențialelor.

Mai întâi, să citiți documentele desecretizate din CSAT. Este important. Este un gest cu totul neobișnuit, care arată seriozitatea situației.

Serviciile Secrete au prezentat rapoarte care demonstrează că România s-a aflat sub atacul unui stat străin, înainte de alegeri și în timpul acestora.

Acest atac a fost atent construit și pregătit din timp. A fost folosită o rețea de conturi false ținute în adormire, cum se spune în jargonul serviciilor secrete.

Au fost pregătite pagini fără legătură cu politica, cu obiectivul de a aduna urmăritori care să fie manipulați la un moment dat. SIE afirmă că metoda de lucru a rușilor presupune realizarea de ample cercetări sociologice în țara țintă, care să identifice subiectele populare la nivelul opiniei publice, perspectivele politice ale unor candidați sau ale unor partide, măsurile luate de autorități împotriva interferențelor agenților străini, dar și cadrul legislativ, pentru a identifica vulnerabilități și breșe ce pot fi exploatate.

Au fost definite apoi mesajele cheie și făcute filmări profesioniste cu mesaje țintite, iar cu puțin timp înaintea alegerilor rețeaua a fost activată, fiind vorba de aproximativ 66.000 de conturi false cu 10 milioane de urmăritori falși, pentru a crea un efect de saturație.

Serviciile secrete au constatat că tiparul atacului a fost similar celui identificat la nivelul Ucrainei din perioada premergatoare inițierii agresiunii de către Federatia Rusă. În concret, campania informațională „Echilibru si verticalitate” și este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Federatia Rusă în Ucraina.

La vârful operațiunii îndreptate împotriva României, conținutul pentru Călin Georgescu era în top 9 trending GLOBAL al TikTok. O bombă nucleară de manipulare aruncată asupra alegătorilor români.

În timpul atacului propriu zis, în zilele dinaintea alegerilor și după încheierea campaniei electorale, rețeaua tiktok nu a restricționat promovarea torențială a conținutului electoral în favoarea lui Georgescu, așa cum trebuia să facă, potrivit deciziilor BEC, pentru conținutul politic al candidaților și așa cum a și făcut pentru conținutul celorlalți candidați.

De asemenea, înaintea alegerilor și pe tot parcursul derulării alegerilor, asupra serverelor românești s-a derulat un atac cibernetic susținut.

Hackerii au avut credențiale de acces în serverele STS. Aceste credențiale au fost distribuite pe platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă și pe un canal privat de Telegram recunoscut pentru diseminarea de date exfiltrate din foarte multe state, mai puțin Federația Rusă.

Deci, în esență, documentele desecretizate de CSAT afirmă că un stat străin s-a implicat subversiv, violent și cu bombardament informațional de saturație în susținerea unui anume candidat din alegerile prezidențiale, cu scopul de a destabiliza România și de a provoca haos. Din ce observăm, acest obiectiv a fost atins.

Apoi, aceleași documente desecretizate identifică surse de finanțare consistentă pentru campania electorală în favoarea lui Georgescu, sume care n-au fost declarate la Autoritatea Electorală Permanentă, așa cum impune legea electorală. Influencerii care au postat clipuri de susținere pentru Georgescu au primit câte 1000 de euro pe fiecare filmare. Promovările plătite au continuat și după încheierea campaniei electorale, ceea ce reprezintă o altă încălcare a legislației românești.

În ciuda acestor evidențe, candidatul Călin GEORGESCU a declarat la Autoritatea Electorală Română (AEP) zero lei buget de campanie electorală, respectiv că nu a cheltuit nicio sumă în cadrul acesteia.

Puteți citi aici documentele.

Două observații:

1. Există o lege care impune candidaților și partidelor să explice clar de unde le vin banii de campanie sau mandatele nu li se pot valida.

Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată în 2015. Conform articolului 38, alineatul (5) din această lege:

“Candidaților declarați aleși nu li se pot valida mandatele dacă raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic sau candidat independent nu a fost depus în condițiile legii.”

Această prevedere subliniază obligația partidelor politice și a candidaților independenți de a depune, prin intermediul mandatarului financiar, un raport detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale în termen de 15 zile de la data desfășurării alegerilor. Nerespectarea acestei obligații atrage imposibilitatea validării mandatelor candidaților aleși.

2.Domnul Georgescu are o colecție lungă de declarații pro-legionare, făcute în diverse reuniuni publice, interviuri șamd. De asemenea, dumnealui se afișează cu persoane care fac declarații legionare, fac parte sau coordonează organizații legionare.

În România, legislația interzice organizațiile, simbolurile și faptele cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, precum și promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid, crime contra umanității și crime de război. Aceste prevederi sunt stipulate în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 31/2002, modificată și completată prin Legea nr. 217/2015.

Conform acestei legislații, promovarea ideologiei legionare, utilizarea în public a simbolurilor legionare și constituirea de organizații cu caracter legionar sunt interzise și se pedepsesc penal. Printre altele, promovarea în public a ideilor, concepțiilor sau doctrinelor fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”, a explicat Vlad Petreanu în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.

Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea