Orașul Târgu Jiu este norocos, dintr-un anumit punct de vedere – aici se află un ansamblu de sculpturi monumentale semnate de marele Constantin Brâncuși.
Coloana Infinită, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii. Masa aia la care s-a așezat președintele Klaus Iohannis pentru o poză, în urmă cu 6 ani, când a vizitat ansamblul.
Ansamblul acesta trebuie întreținut, promovat, trebuie făcută curățenie în jurul lui. Niște operațiuni de administrare muzeală, nu e ceva nemaiîntâlnit în lumea asta, nici măcar în România.
Așa că Ministerul Culturii a virat suma necesară către Primăria Târgu Jiu: 1000 de lei.
Cei 1000 de lei alocați ansamblului brâncușian de la Târgu Jiu sunt repartizați de Ministerul Culturii sub denumirea de “proiect componente artistice”, scriu Știrile ProTV.
Primarul pare dezamăgit: banii n-ajung nici măcar pentru corespondența legată de proiectele culturale ce privesc sculpturile lui Brâncuși de la Târgu Jiu.
“Suma, din punctul meu de vedere, măcar putea să rămână în bugetul Ministerului Culturii”, spune primarul
Monumentele stau în aer liber și, după 84 de ani de la instalarea lor, în 1938, au din ce în ce mai mult nevoie de restaurare și întreținere specializată.
Totuși, Ministerul Culturii nu poartă toată vina pentru situația asta cu mia de lei virată pentru operele lui Brâncuși.
Primarul Marcel Romanescu spune așa: “nu pot să dau vina doar pe reprezentanţii Ministerului Culturii, pentru că noi am avut un director la Centrul Constantin Brâncuşi, care cinci ani de zile nu a făcut mai nimic.”
Pe Brâncuși l-au rugat în anii 30 gorjencele, adunate în Liga Femeilor Gorjene, să facă un monument în memoria eroilor români căzuți în primul război mondial.
Liga aceasta era condusă de Arethia Tătărăscu, soția prim-ministrului Gheorghe Tătărăscu. O femeie de o energie și un patriotism extraordinare – a obținut finanțare pentru ridicarea mausoleului Ecaterinei Teodoroiu, diverse acțiuni pentru memoria eroilor acestui neam, a promovat și apărat folclorul și cultura populară gorjeană.
În 1933, Arethia și Liga l-au rugat pe Brâncuși să accepte o lucrare pentru gloria soldaților români căzuți în războiul de reîntregire.
Brâncuși, de la Paris, a spus că sigur că da, și a refuzat să ia vreun ban. Așa au apărut la Târgu Jiu, câțiva ani mai târziu, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului – considerată un vârf al artei moderne, și pe care comuniștii au încercat s-o dărâme, în anii 50, trăgând cu un tractor de ea, că era artă burgeză.
Iar Arethia Tătărăscu, după toate pe care le-a făcut pentru poporul acesta, și-a văzut familia băgată la pușcărie de comuniști, iar toate bunurile i-au fost confiscate.
Abia după 1989 a fost reabilitată, cu adevărat, dar nu fără alte probe de mediocritate țâfnoasă din partea unor politicieni – acum 8 ani, la Târgu Jiu a fost dezvelit un bust de bronz al Arethiei, comandat de Primăria orașului, în semn de omagiu și recunoștință.
Atunci, un personaj vremelnic de prin minister, Radu Boroianu a ordonat ca bustul să fie dat jos, pentru că a considerat că bustul de bronz avea sânii prea sexy.
Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea:
Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Deșteptarea:
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.
Foto: Lavinia Dragomir