Medicii de familie se plâng de lipsa unor proceduri clare în privința vaccinării anti-COVID.
Invitată în emisiunea Deșteptarea la Europa FM, președintele Asociatiei Medicilor de familie din Bucuresti, Sandra Alexiu, a explicat interesul scăzut al medicilor de familie pentru a participa la vaccinare.
Doar 30 la sută dintre medicii de familie din țară s-au înscris pentru a putea imuniza pacienții în cabinetele lor.
”Noi nu avem încă un suport legislativ pentru trecerea vaccinării la cabinete. Pentru vaccinarea anti-Covid există, deocamdată, legislație doar legat de centrele de vaccinare. Nu se poate aplica același lucru la cabinete pentru că în cabinete lucrurile se desfășoară altfel. Mă refer la echipa care se ocupă de vaccinare, pentru că într-un centru de vaccinare există registratori, există echipe de medici și asistenți, lucrurile se defășoară în circuite separate, există un anumit flux al pacienților în aceste centre de vaccinare, unde se face strict doar această activitate. Ori, în cabinetele medicilor de familie se desfășoară activitate zilnic”.
În plus, medicii de familie acuză și lipsa unei campanii de vaccinare care să aibă impact asupra românilor:
”Aici avem o problemă pentru că nu suntem ajutați de o campanie națională de educație a pacienților, cu privire la vaccinare, în general, și în special cu privire la vaccinarea anti-Covid. Ne lovim de o problemă în felul în care oamenii văd vaccinarea și asta vine după niște neîncrederi în sistemul de sănătate, după niște probleme care s-au adunat în ani, cu privire la vaccinare, pe care statul nu le-a amendat printr-o campanie corespunzătoare”.
Prin programul pilot de la Timișoara de vaccinare in cabinetele medicilor de familie, doar 10 de oameni s-au imunizat în 3 zile.