“Ați urmărit apariția TV a domnului Georgescu de miercuri seară? A repetat unele dintre elementele din programul său de țară, așa cum îl numește.
Decizii pe care dorește să le impună, dacă va câștiga alegerile, prin participarea la ședințe de guvern și prin dialog cu poporul, cum s-a exprimat dumnealui.
Să ne oprim la câteva dintre măsurile economice pe care le dorește implementate.
Le-a mai spus în diverse interviuri în ultimii ani, dar atunci nu era candidat la președinție, cu șanse serioase să devină președintele acestei țări. Acum vorbește din altă poziție, declarațiile sale au cu totul altă greutate și trebuie luate în serios.
A repetat că, dacă va fi ales președinte, orice investitor străin în România va trebui să dea 51% din afacere statului român. Este o idee totalmente desprinsă de realitățile economice.
Ce investitor dă jumătate din afacere și controlul afacerii statului român? Vine cineva și vrea să facă, să zicem, o fabrică în care investește 1 milion de euro. Deci investitorul trebuie să cheltuiască 1 milion de euro din banii lui, dar să cedeze controlul și 51% din afacere statului? De ce ar face asta?
Iar statul, ce ar urma să facă cu cele 51%? Să numească sinecuriști în consiliul de administrație al acestei fabrici de ace, brice și elice? Alți sinecuriști? Păi nu protestăm față de ce face statul român acum, în cele 2000 de companii de stat, unde-și trimite clientela politică? Ce vrem, să extindem acest sistem?
Și ce facem cu companiile internaționale care au deja businessuri în România? Ce se va întâmpla la Dacia, va trebui ca Renault să facă cadou jumătate din afacere statului condus de Călin Georgescu?
La Dacia, Renault deține 99% din acțiuni. Uzinele Dacia sunt unul dintre marii contributori la buget. Sunt vreo 13.000 de angajați acolo, plus alte zeci de mii de oameni care lucrează în industria furnizorilor pentru Dacia. Dacă Renault va închide și va pleca, cine va plăti pagubele?
La Ford Craiova, uite, tocmai a fost lansat primul model auto full electric din România. Oamenii fac investiții – au în plan jumătate de miliard de euro ca investiții în următorii ani. Ce vor face investitorii de aici dacă statul va veni să le ia controlul afacerii?
Cum e posibil ca un candidat la președinție să fie atât de departe de realitate? Astfel de declarații provoacă chiar și acum pagube economice.
Banii sunt creaturi foarte fricoase. Se iese de pe bursa românească, se fuge în monede sigure, departe de casa de nebuni ce pare a deveni România. Bursa a pierdut deja 11 miliarde în doar o săptămână. 8 milioane de români care contribuie la Pilonul II de Pensii au pierdut fiecare, în numai o săptămână, câte 250 de lei.
Miercuri seară a spus că România are petrol și că ce-ar fi ca benzina la pompă să fie 1 leu pe litru, dacă câștigă el alegerile. Vă rog frumos, când promite cineva un miracol, întrebați-vă cum se face, cum se întâmplă.
Ar putea costa benzina 1 leu pe litru? Sigur. Ar putea fi și gratis, am putea chiar primi bani dacă luăm benzină, cum să nu. Dar trebuie să ne întrebăm cum ar fi posibil, cu ce costuri?
În primul rând că România mai extrage foarte puțin petrol, mai puțin de o treime din necesar. Restul importă. Sunt mai multe motive pentru asta, dar principalul este că nu mai sunt zăcăminte. România era un producător important de petrol în interbelic, dar nici atunci așa mare, că nu degeaba armatele naziste încercau să preia câmpurile petrolifere sovietice, deși aveau deja România ocupată.
Deci nu producem petrol cât ne trebuie, importăm mult. Chiar dacă am produce tot, tot ar exista costuri de extracție, mentenanță, rafinare, transport, stocare și distribuție, care ar ridica prețul peste 1 leu pe litru, evident.
Apoi, statul taxează masiv comerțul cu carburanți. Anul trecut, la buget au fost încasate peste 35 de miliarde de lei din aceste taxe și redevențe. Dacă faci litrul de benzină 1 leu, acești bani se pierd.
Deci, pentru ca benzina să fie 1 leu litrul, statul trebuie să piardă, mai întâi, 35 de miliarde de lei, după care să mai plătească alte miliarde de lei pentru a susține, cum spuneam, extracția, rafinarea, distribuția șamd.
Una peste alta, ar fi vorba de o subvenție de măcar 10 miliarde de euro anual pentru asta. De unde banii?
În fine, să presupunem că, prin absurd, că banii ăștia ar fi găsiți pe undeva și benzina chiar ar fi 1 leu litrul la pompă. Ce credeți că s-ar întâmpla pe piață? Ce ar împiedica ungurii, sârbii, bulgarii, moldovenii și ucrainenii să dea năvală în România ca să cumpere benzină de 6-7-8 ori mai ieftină ca la ei în țară?
Ok, vor spune unii, să se dea numai pe buletin românesc. Bine. Ce ar împiedica românii să vândă ei benzina de 1 leu litrul peste graniță, la bulgari, unguri, moldoveni șamd, și să facă profit de 500% la fiecare rezervor?
Bine, vor spune unii. Păi să nu se dea decât un rezervor pe lună, să ajungă la toată lumea. Așa, deci raționalizare. Și? Ce ar împiedica românii să vândă acest rezervor cu profit de 500% celor care au nevoie de el? Și, atenție, aceste tranzacții n-ar fi taxate.
Cum pot fi puse în practică, efectiv, alte dintre ideile sale – cea cu apa pură, de pildă, că nici nu știm ce vrea să spună. Apă distilată? Diferite izvoare au diferite concentrații de minerale, uitați-vă pe eticheta a două sticle diferite de apă și o să vedeți. De unde vine apa aia pură, cum e distribuită, cine o verifică, cum se face?
Sau aia cu hrana care nu e mâncare, ce-o mai fi însemnând și aia. Deci numai hrană pură, sănătoasă – cum adică? Adică se interzic micii și cartofii prăjiți? Maioneza cu usturoi? Șprițul? Ce o să mâncăm, găluști din grâu alac? O să ne creștem găini pe balcon?
Și dacă cineva spune – lasă, domnule, că doar zice așa, n-o să facă asta – păi, atunci, de ce le zice? Că numai asta spune din ideile lui de guvernare – apă, hrană, energie, și sunt numai elucubrații.
Vă rog, treziți-vă din hipnoză. Încercați să vedeți faptele, care sunt mascate acum de manipulare.
Acest candidat este o colecție ambulantă de falsuri. Oricine e atent la ce spune, de fapt, poate înțelege imediat cât de găunos e, cum doar vântură niște vorbe și niște falsuri. Elevi de gimnaziu îi pot demonta minciunile.
Iată o înregistrare în care domnul Georgescu spune cu aerul cel mai serios din lume niște tâmpenii despre cancer, iar un student la medicină – un student – îi demontează, fără efort, fiecare afirmație”, a explicat Vlad Petreau în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea