“Elevii de clasa a noua de la Colegiul Național ”Barbu Știrbei” din Călărași sunt printre elevii norocoși din România care au primit manuale la începutul anului școlar.
Manualul de dar nu se caută la conținut… totuși. A provocat o anume nedumerire manualul de informatică. Primul semn că ceva nu e tocmai în regulă cu acest volum apare chiar pe copertă, unde este prezentă o grafică frumoasă cu un calculator tip 286 spre care mâna unui erou anonim îndreaptă o dischetă. Un floppy disc.
Sony, care a fost cel mai mare producător de dischete, a încetat să le mai facă în 2010.
În interior, numeroase informații despre minunata lume a informaticii, informatizării și programării, așa cum era această lume în anii ‘90.
Iată un exercițiu de logică, semnalat de părintele unuia dintre elevi.
Mai jos avem un exemplu de algoritm pentru o activitate absolut familiară pentru orice tânăr de 14 ani din deceniul nouă al secolului trecut, dar cu care adolescenții de astăzi nu pot rezona nicicum.
Acești sunt câțiva pași din exercițiul prezentat în manual:
Pasul 2: Mergi la telefon.
Pasul 3: Ridică microreceptorul din furcă.
Pasul 4: Dacă are ton, formează numărul de telefon, altfel, pleacă la vecin și mergi la pasul 10.
Pasul 6: Dacă nu raspunde, pune microreceptorul în furcă.
Pasul 7: Dacă nu a răspuns la telefon persoana căutată, cere să vină la telefon persoana căutată.
Pasul 10: Anunță la serviciul deranjamente.
Însăși coperta acestei capodopere de manual arată ca o pagină din cartea de istorie: un monitor cu tub și o dischetă”, au discutat matinalii Vlad, George și Luca în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.