Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Mai puțin de jumătate din cei 100 de stejari plantați în Parcul Tineretului de Centenar au supraviețuit

În 2018, au avut loc o mulțime de evenimente menite să marcheze cei 100 de ani de la Marea Unire. Cele mai multe vizau efecte pe termen mediu și lung în comunitățile în care s-au desfășurat, dar după cum s-a văzut în anii care au urmat, cele mai multe au fost doar o spoială festivă.

În Parcul Tineretului, în aprilie 2018, a luat ființă un parc mai mic. Se numește “Parcul 100 de stejari” și ați ghicit, cu ocazia Centenarului au fost plantați 100 de stejari.

După 3 ani și jumătate, au mai rămas vreo 40 și după acum arată, numărul lor va scădea și mai mult până anul viitor. Câți s-au dintre ei s-au uscat și câți nu au fost plantați de fapt niciodată, nu e clar nici până în ziua de azi. Ascultăm un reportaj de Victor Marin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mă aflu în Parcul Tineretului din Sectorul 4 al Bucureștiului și în fața mea există o plachetă pe care scrie așa: “Parcul 100 de stejari. Dedicat aniversării celor 100 de ani de la Restaurarea Statului Lituanian și Centenarului Marii Uniri a României. Proiect implementat de Primăria Sectorului 4, București. 2018.”.

Acuma, nu am fost eu niciodată prea bun la matematică, dar aici nu sunt 100 de stejari. Nici pe departe. Și ca să fiu sincer, am ajuns destul de greu aici. Am întrebat mulți oameni unde se află acest loc, “Parcul 100 de stejari”. Dar până la urmă nu e vina lor că nu știau. Uitați cam cum au decurs discuțiile:

– Fiți amabil, știți cumva unde se află “Parcul 100 de stejari”?

– Îmi sună cunoscut, dar nu…

– Nu știți. Mulțumesc.

– Ceva care se numește “Parcul 100 de stejari” știți unde ar fi?

– Nu știu. Ăsta e Tineretului.

– Păi, în Tineretului înțeleg că ar fi o zonă în care s-au plantat 100 de stejari și s-ar numi chiar așa.

– Nu știu, întrebați la magazin, că trebuie să știe.

– Nu știu să vă spun, dar întrebați aici, la body-guard. Poate vă îndrumă.

– Ăsta, unde e locul de joacă.

– Aici?

– Da, în jurul locului de joacă. Ală e parcul.

 -Și ăia sunt 100 de stejari?

– Așa trebuiau să fie. Dar sunt câțiva…

Pe scurt, din 100 de stejari plantați în aprilie 2018, (cel puțin teoretic) au mai rămas 40. I-am numărat împreună cu Dan Trifu, vice-președintele Eco-Civica. Dar după cum arată, o parte dintre ei au șanse mici să treacă peste încă o iarnă.

Reporter: – Uitați-l și pe ăsta…

Dan Trifu: – L-am pus, l-am pus.

Reporter: – Ca să înțelegeți, e ca o tufă de vreo 20 de centimetri, mai mult uscată. E uimitor că a rezistat până acum, și sunt mulți în situația asta. Sunt câțiva mai viguroși, care au trecut de 2 metri. Dar nu sunt foarte mulți. Sunt vreo 15-20. Și sunt câțiva care sunt de jumătate de metru.

Dan Trifu: – Da. Niște mici tufe care să sperăm că vor ajunge niște stejari falnici, cândva…

Reporter: – Bun. Și restul până la 100…?

Dan Trifu: – Păi, vedeți locurile libere. Se și văd locurile libere în care au fost plantate. Și avem chiar și câte o jumătate de rând lipsă. Nimeni nu i-a mai întreținut. Nimeni nu a avut grijă de ei. Și uitați, jos sunt toate instalațiile irigare. Puteau să îi întrețină sau să îi completeze. Bună parte din spațiul verde este afectat de această betonare și aparate de gimnastică.

Reporter; – Spuneți că s-a betonat și au fost puse aparatele de gimnastică după plantarea arborilor…

Dan Trifu: – Da. După. Și lucrul acesta nu trebuia să se întâmple.

Reporter: – A nu se înțelege că nu locurile de joacă nu își au rostul. Dar poate nu aici.

Dan Trifu: – Dar uitați-vă în spatele nostru. Tot parcul e plin de locuri de joacă.

Cei 100 de stejari reprezentau, de fapt, o donație făcută de Ambasada Lituaniei în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Unul dintre arbori a fost sădit chiar de Președintele de atunci al Parlamentului Lituaniei. Îl ascultăm într-o declarație pentru ProTv.

Am să mă întorc la anul să îl toaletez. Este foarte important, pentru că lăsăm aceşti copaci pentru generaţiile viitoare, poate pentru următorii o mie de ani.

Chiar dacă stejarii trăiesc frecvent câteva secole, în parcul Tineretului, cei mai mulți s-au uscat în primii 3 ani. Ce e drept, nu ar fi avut cum să supraviețuiască toți. Dar spun organizațiile de mediu, nici Primăria Sectorului 4 nu i-a udat și nici i-a înlocuit. Pentru moment, nu am aflat ce are de gând Primăria de Sector cu locul respectiv. Dar în viitorul apropiat, fundația Eco-Civica are de gând să planteze acolo alți stejari. Dar pentru asta, e nevoie de acordul Primăriei.