De mai bine de un an de zile de confruntăm cu pandemia de covid-19. În paralel, spun psihologii, mai există o pandemie de nemulțumire, teamă sau tristețe. Sunt sentimente normale în contextul dat și până la un punct, chiar utile. Teama, de exemplu, poate dubla rațiunea când vine vorba de respectarea regulilor. Dar de la un punct încolo, teama se poate transforma în anxietate sau depresie. Pentru a le depăși, o soluție ar fi să apelați la un psiholog. Dacă, din orice motiv, nu o puteți face fizic, puteți sta de vorbă cu un psiholog sunând la 021 90 81. Numărul are tarif normal și serviciul a fost pus la dispoziție de către Ministerul Sănătății, Asociația de Psihoterapii Cognitive, Universitatea Babeș-Bolyai și Vodafone România. Totul s-a făcut sub formă de voluntariat și, spun specialiștii, era mare nevoie și de tratarea traumelor psihice provocate de pandemie.
Ascultați un reportaj de Victor Marin.
La numărul de telefon 021 90 81, între orele 12 și 20, de luni până sâmbătă, răspunde un psiholog căruia îi puteți împărtăși temerile și fricile provocate de pandemie.
Ștefan Voinea, consilier al Ministrului Sănătății: “Fiecare terapeut a primit un terapeut pe care îl folosește doar pentru a răspunde la apelurile de acest fel. Nu e un call center fizic. Psihologii sunt în București, Cluj și în alte orașe. Fiecare terapeut are alocat un slot orar în care poate să răspundă. Sistemul îi alocă automat apeluri din toate județele țării, fără ca terapeutul să vadă numărul de telefon al apelantului. Așa asigurăm confidențialitatea datelor.”
Cu totul, în proiect sunt 40 de psihologi care fac voluntariat. Din programul lor, fie că sunt acasă ori la cabinet, își alocă un timp pentru a sta de vorbă cu oamenii care au devenit depresivi sau anxioși din cauza pandemiei.
Ștefan Voinea, consilier al Ministrului Sănătății: “Suntem la mai mult de un an de Pandemie, care a lăsat cicatrici pe sufletul nostru. Tineri, vârstnici trec acum prin episoade de depresie generată de distanțarea aceasta fizică sau de toate măsurile care salvează vieți, dar în același timp, generează multă tensiune emoțională. Organizația Mondială a Sănătății spune că există o epidemie paralelă a problemelor de sănătate mentală. Din acest motiv am considerat că e important să încercăm să oferim o soluție românilor care nu cum să meargă la un terapeut sau nu au pe cineva apropiat cu care să reușească să treacă prin aceste momente.”
Și acum, sincer… în ultimul an v-ați temut pentru sănătatea dumneavoastră sau a celor dragi? Ați fost nemulțumiți de măsuri care vă țin departe de familie și prieteni? E perfect normal, spun psihologii. Important e să depășiți aceste stări și pe cât posibil, să le folosiți, împreună cu alții, pentru a ține pandemia sub control. Universitatea Babeș-Bolyai este implicată în proiectul call centerului de suport psihologic.
Daniel David, psiholog și rector al Universității Babeș-Bolyai: “Vedeți dumneavoastră, oamenii se confruntă cu situații practice. Cu probleme practice. Legate de contaminare, de pierderea locului de muncă și așa mai departe. Unii dintre noi dezvoltăm probleme psihologice. Cam asta ar fi ideea: să îi ajutăm pe oameni că emotiile lor sunt generate nu de evenimentele de viață, ci de felul în care ei se raportează la ele.
Reporter: – Dacă înțeleg eu, aceste sentimente negative pe care le trăim cei mai mulți dintre noi sunt normale.
Daniel David: – Nu toate. Asta încercam să vă spun. Uite, spre exemplu, un om îngrijorat o să fie atent la recomandările privind purtatul măștii, spălatul pe mâini și așa mai departe. Cineva furios, deprimat, anxios sau agresiv nu este capabil să confrunte problema într-o manieră pragmatică. Cineva care este nemulțumit, poate fi învățat cum să își ceară dreptul într-o manieră constructivă, nu ca cineva care este furios și agresiv.”
Important de știut, la 021 90 81 răspund doar psihologi. Pentru probleme medicale legate de covid-19, puteți suna la 112, la medicul de familie, sau la Direcția de Sănătate Publică din zona în care locuiți.