Să presupunem că sunteți printre cei aproximativ 5,3 milioane de români cu schemă completă de vaccinare. Și să mai presupunem că locuiți cu cineva care, vaccinat sau nu, a făcut covid-19.
Deși sunteți contact direct, cei de la Direcția de Sănătate Publică vă vor testa gratuit doar dacă vă apar ceva simptome. Dacă testul PCR iese pozitiv, chiar vaccinat fiind, tot veți sta în izolare timp de 14 zile.
Dar, dacă sunteți vaccinat, însă asimptomatic, nu intrați în izolare. Puteți merge oriunde, ca toți ceilalți. Asta chiar dacă locuiți cu o persoană infectată și nu ar fi exclus să fiți purtător asimptomatic al virusului. Și acum vine dilema…
Oamenii de știință au căzut de acord că, în majoritatea cazurilor, vaccinarea previne formele grave de covid. Dar pentru moment, nu e clar cât de contagios este cineva care, vaccinat fiind, a făcut o formă ușoară sau asimptomatică. Conform unui articol din Revista Nature, cel puțin varianta Delta ar putea fi transmisă cu ușurință și de cei vaccinați.
Ascultați un reportaj de Victor Marin.
– Mira, aș începe prin a te întreba “cum te simți”?
– Mă simt bine. Am avut simptome tipice de covid. Strânut, ușoare dureri în gât. Dar cred că fiind vaccinată, am trecut ușor peste acest episod.
Mira Gomboș este jurnalistă. Într-un articol din Libertatea, a povestit cum a sunat la DSP înainte de apariția primelor simptome. A făcut-o pentru că fiica ei a fost confirmată cu covid-19 și evident, Mira era contact direct.
– Când am vorbit cu angajata de la DSP, am aflat că nu poate să trimită o ambulanță acasă să ne testeze pe noi, adulții, pentru că atunci eram asimptomatici. Și mai suntem și vaccinați. Am întrebat dacă pot să umblu liberă și nestingherită și să infectez și alți oameni. Mi s-a spus că asta este legea. Nu mai spun că nu faci testări aleatorii, că și din astea ar cam fi cazul să faci, dar te sună un om și îți spune că e contact direct, în casă cu bolnavul, și tu îi spui că “poți să mergi la muncă! Poți să mergi și la teatru, pentru că ai certificat de vaccinare!“?
Important de știut, Mira ar fi putut transmite boala cu câteva zile înainte să apară primele simptome. Dar vaccinată fiind (și pe atunci, fără simptome) legea nu o obliga să stea în izolare, chiar dacă era contact direct al unui caz confirmat. Deși vaccinul reduce riscul de transmitere a bolii, nu îl elimină în totalitate. Din acest motiv, poate că ar fi logic ca toți contacții direcți asimptomatici, vaccinați sau nu, să fie testați gratuit. Îl ascultăm pe Virgil Musta, medic infecționist.
– Da, sunt de acord. Această politică de testare o face Institutul Național de Sănătate Publică. E o problemă de resurse și așa s-a luat decizia. Dacă se vor constata mai multe cazuri ca cel semnalat de dumneavoastră, probabil se va revizui metodologia de testare. În principiu, aveți dreptate. E foarte bine că ați pus problema. Pusă pe tapet, se va analiza și probabil, se va schimba metodologia.
Surse din DSP ne-au confirmat că metodologia de testare a fost gândită, printre altele, ținându-se cont de numărul de teste care se pot face într-o zi. Destul de puține, raportat la populația României. Desigur, testele costă și trebuie făcute de personal specializat. Dar incomparabil mai mult costă o zi de spitalizare. Și nici la ATI nu avem personal suficient, spune cercetătorul Octavian Jurma.
– Noi economisim în stânga, ca să cheltuim de 5 ori mai mult în dreapta. Nu înțeleg de ce facem asta. Cel mai bun exemplu în reprezintă Armata. Anual, cheltuim cam 2 miliarde de euro ca să mențin o Armată a cărei singur rol este de prevenție a unui război. De ce? Pentru că războiul ar fi mult mai scump din toate punctele vedere, inclusive în vieți omenești. În loc să alocăm 80 la sută din resurse pentru prevenție, cheltuim câte 3.000 de euro pe zi pentru un pat de ATI. Câteva sute de euro un pat de spital. O să ajungem în octombrie la vreo 40 de mii oameni spitalizați.
– În condițiile în care un test este, să spunem, 70 sau 80 de euro.
– Da, dar un test PCR. Pentru că un test rapid e mult mai ieftin.
Cu mențiunea că li se întâmplă mai rar și, cel mai adesea, fac forme ușoare, e dovedit că și cei vaccinați pot lua covid. O întrebare importantă pentru care, sincer vorbind, nu am găsit un răspuns clar, este “care e riscul ca cineva vaccinat, care a făcut totuși covid, să infecteze alte persoane”? Oamenii de știință nu au căzut încă de acord pe acest subiect, dar cel puțin o cercetare făcută în Statele Unite, Regatul Unit și Singapore, ale cărei rezultate au fost publicate în revista Nature, arată totusi că în cazul purtătorilor variantei Delta, încărcătura virală de la nivelul nasului este cam aceeași, indiferent că vorbim despre persoane vaccinate sau nevaccinate. Prin urmare, și capacitatea de transmitere ar putea fi similară, cu sau fără vaccin. Cu mențiunea importantă că cei nevaccinați se îmbolnăvesc mult mai ușor și implicit, transmit și virusul mai rapid decât cei vaccinați. Unul dintre autorii studiului a declarat pentru Revista Nature că:
“Ideea de bază este că transmiterea poate avea loc. Poate fi adevărat că persoanele vaccinate pot răspândi virusul. Dar nu știm, deocamdată, care este rolul lor în răspândirea comunitară”.
Un alt studiu sugerează faptul persoanele vaccinate pot transmite boala pentru o perioadă semnificativ mai scurtă decât cele nevaccinate. Important de știut, toate studiile citate de Revista Nature menționează că deși vaccinați, oamenii nu ar trebui să renunțe la purtarea măștii în zonele aglomerate.