Revine propunerea introducerii unei taxe pentru masini în orașe mari precum București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași.
De data aceasta e vorba de deputatul PSD de Iași, Vasile Cîtea, care dă ca exemplu taxa introdusă recent la New York, ce are ca scop scăderea numărului de mașini din trafic, scrie economica.net.
La New York, camioanele și autobuzele plătesc până la 21,60 de dolari pe zi, taxiurile 75 de cenți pe călătorie, iar vehiculele de ride-sharing, precum Uber și Lyft, 1,50 de dolari pe călătorie. Taxa este redusă cu 75% pentru accesul pe timp de noapte.
El și-a expus ideea într-o interpelare adresată ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu. Potrivit lui, fondurile generate vor fi direcționate către modernizarea și extinderea transportului public, asigurând astfel o soluție pe termen lung pentru mobilitatea urbană.
El mai dă ca exemplu și Londra, care ar aplica încă din 2003 o astfel de taxă.
„Având în vedere aceste exemple, consider că ar fi oportun ca și în România să fie explorată posibilitatea implementării unei taxe similare, adaptată nevoilor și specificului orașelor noastre mari, precum București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași”, mai spune deputatul.
El crede că, în Iași, introducerea unei astfel de taxe ar putea reduce semnificativ traficul din zonele centrale, ar încuraja utilizarea transportului public sau a altor mijloace alternative de mobilitate și ar contribui la scăderea nivelului de poluare.
Deputatul Cîtea a bătut însă la uși greșite. El l-a întrebat pe Grindeanu dacă intenționează Ministerul Transporturilor să inițieze un studiu de fezabilitate la nivel național pentru o asemenea taxă, dar cei de la Transporturi au spus ar fi bine să întrebe la Ministerul Dezvoltării.
În Capitală, ideea unei taxe speciale pentru mașini a fost promovată de către fostul primar general Gabriela Firea, sub numele de „vinieta Oxigen„. Aceasta nu a mai fost însă implementată, după ce opinia publică s-a arătat nemulţumită de măsură.
Matinalii Adi Luca și Luca Pastia au discutat despre acest subiect în Deșteptarea:
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.
Foto: shutterstock.com