În România, fondurile alocate de stat pentru Educație sunt printre cele mai mici din lume, arată un raport global UNESCO, analizat de edupedu.
În 2023, țara noastră a alocat pentru Educație doar 3,3 din Produsul Intern Brut. Asta plasează România pe locul 123 din 171 de țări evaluate. Adică România este la același nivel cu Tanzania.
România se află însă în urma altor state precum Zambia, Anguilla, Palau, Benin sau Panama. În Uniunea Europeană, cele mai mari alocări pentru învățământ au fost făcute în Suedia (7.6%), Belgia (6.4%) și Franța (5.4% din PIB).
Acum, cineva ar putea spune că raportarea cheltuielilor la PIB nu este tocmai relevantă, deoarece PIB-ul României a tot crescut, așa că învățământul, pe cale de consecință, a primit mai mulți bani, chiar dacă procentajul a rămas mereu mic.
Da, este adevărat, de aceea se ia în calcul și o adoua raportare – cea la cheltuielile guvernamentale. Adică – cât la sută din ce cheltuiește guvernul unei țări în interesul societății este alocat Educației.
Ei bine, la acest capitol România stă chiar mai prost. Adică, în 2023, țara noastră a alocat 8% din cheltuielile guvernamentale pentru Educație, și cu această proporție România s-a plasat pe locul 156 din 171-a de țări evaluate.
Cu asta, România este printre ultimele țări din lume la acest capitol, plasându-se după Trinidad, Sri Lanka, Uganda, Tonga și Pakistan.
Există o convenție semnată de 160 de state, privind creșterea nivelului educației – așa numita Declarație de la Incheon, din 2015. România este una dintre țările semnatare. Cele 160 de țări și-au asumat ca, până în 2030, să aloce pentru Educație între 4% și 6% din PIB sau între 15% și 20% din cheltuiala publică pentru educație.
Conform raportului UNESCO, citat de publicația EduPedu.ro, doar 34 de țări îndeplinesc ambele 2 condiții de finanțare a educațieii 78 îndeplinesc doar una dintre ele. 58 de state nu au realizat niciunul dintre aceste obiective. Printre acestea, evident și din păcate, și România.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.
Foto: shutterstock