De mai bine de un an de zile, cadrele medicale lucrează la foc continuu. Orice ajutor e binevenit și, evident, cel mai la îndemână ajutor pe care îl puteți da este să respectați măsurile sanitare. Dar puteți face mai mult de atât, cel puțin dacă locuiți în București și Ilfov. Mai precis, puteți lua parte la programul “Există un erou în fiecare dintre voi”.
Pe scurt, asta presupune să faceți un curs de prim ajutor care durează o zi. Dacă sunteți suficient de bun, vi se instalează pe telefon o aplicație.
Principiul de funcționare este simplu: dacă cineva aflat la mai puțin de un kilometru sună la 112, o să primiți o alertă pe telefon. Sunt șanse foarte mari să ajungeți acolo înaintea Ambulanței și să îi puteți acorda primul ajutor.
Chiar și câteva zeci de secunde pot face diferența între viață și moarte, spun medicii, și mulțumită programului “Există un erou în fiecare dintre voi”, au fost salvate mii de vieți. Nu au fost puține cazurile în care elevi de 14 ani au fost cei care au acordat primul ajutor și au salvat vieți.
Ascultați un reportaj de Victor Marin.
Cursul de ajutor este ținut angajații Ambulanței București-Ilfov îl țin aproape săptămânal. Dan Vornicu l-a făcut în urmă cu 5 ani.
Dan Vornicu: – În primul an, cred că am depășit suta de cazuri la care am intervenit.
Reporter: –Dă-mi un exemplu de caz la care intervenția ta chiar a contat.
Dan Vornicu: – Ar fi un stop cardio respirator. Alerta nu suna așa. Spunea că ar fi un bărbat leșinat în fața curții.
Reporter: – Asta au aflat și au transmis mai departe dispecerii?
Dan Vornicu: – Exact. Am auzit o agitație într-o curte și l-am văzut pe bărbat pe un scaun, clar cianotic. Deci, cu respirație lipsă și oxigenare proastă. L-am resuscitat și când a venit ambulanța, l-au luat la spital cu puls și respirând. O doamnă, vecină, a spus „Dacă nu venea băiatul ăsta, nu îl mai salvau!”.
Voluntarii au voie să intervină doar dacă victima se află într-un spațiu public. De pildă, pe stradă sau la metrou. Dan și-a asumat decizia de a intra în curtea omului și bine a făcut. Băiatul are 25 de ani și e programator. Mai sunt și alți IT-iști în programul “Există un erou în fiecare”, dar voluntarii lucrează în toate domeniile posibile.
Dan Vornicu: – La finalul cursului se da un test scris, la care nota minimă de promovare este 7. Dar pe parcursul cursului există și o evaluare continuă, practică.
Reporter: – Dacă știi să apeși pe pieptul victimei…
Dan Vornicu: – Exact!
Reporter: – Și ai trecut testul. Ce s-a întâmplat după aia?
Dan Vornicu: – Am început să primesc alerte pe telefon. E atat de simplu! Orice alertă din jurul meu, pe o rază de 1000 de metri, care e în spațiul public. Iar eu am libertatea să aleg dacă intervin sau nu.
Reporter: – Ne arăți și nouă aplicația?
Dan Vornicu: – Foarte simplă. E ușor de folosit. Pagina principală e o hartă, de fapt. E utilă pentru orientarea voluntarului.
Reporter: – Aș fi spus că e Google Maps dacă nu îmi ziceai.
Dan Vornicu: – Alertând pe o rază de un kilometru, statistic, noi facem mai puțin de 7 minute. Ambulanța foarte rar face sub 7 minute.
Așadar, voluntarii ajung de multe ori cu doar câteva minute înainte ambulanței. Poate nu vi se pare mult, dar în realitate, orice secundă în plus poate face diferența între viață și moarte.
Adela Grasu, instructor în cadrul programului “Există un erou în fiecare dintre voi”: – După 3 minute de lipsă a oxigenului la creier, neuronii încep să moară. Acele 3 minute sunt intervalul de aur în care noi putem începe resuscitarea, ca să fim sigur, sau aproape siguri, (pentru că după aia se întâmplă să mai apară complicații) că avem succes. Se pot începe și mai târziu, dar asta e intervalul care poate face diferența nu doar între viața și moarte, dar poate asigura omului respectiv și o viață acceptabilă după. Pentru că un stop cardio-respirator poate duce la complicații neurologice, care fac viața greu de suportat.
Reporter: – Există niște condiții pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să intre în program?
Adela Grasu: – Trebuie să aibă 14 ani împliniți, adică să aibă un buletin.
Reporter: – 14 ani ați spus? Îmi cer scuze…
– Da, 14 ani. Copiii de 14 sau 15 ani care au intervenit nu sunt o excepție. Eu vă pot da cel puțin un exemplu, pentru că acel copil, care nu mai e copil acum, mi-e foarte drag. Am avut onoarea să îi fiu instructor. Când avea 14 ani și ceva a intervenit la un stop cardio respirator în stradă, unul dintre multele la care avea să intervină. Și omul respectiv e în viață acum, perfect funcțional, perfect neurologic, mulțumită acelui copil. Sigur, nu doar mulțumită lui, dar copilul de 14 ani a fost prima verigă.
În cadrul programului “Există un erou în fiecare dintre voi”, peste 3.000 de bucureșteni și ilfoveni au învățat cum să acorde primul ajutor. Numărul vieților salvate este și el de ordinul miilor, dar spun medicii, acum e nevoie de ajutor mai mult ca oricând. Din cauza pandemiei, echipajele de ambulanță sunt suprasolicitate și trebuie să ajungă la un număr mult mai mare de pacienți decât acum un an. Așa că orice ajutor e binevenit.