În urmă cu două săptămâni, cinci autospeciale de poliție de la IPJ Ilfov au intrat val vârtej în curtea școlii gimnaziale nr 1 din Jilava. Din mașini a coborât un grup hotărât de polițiști care, sub conducerea comisarului Ionuț Harbuz, au pătruns în școală și, fără a prezenta vreun mandat, s-au răspândit prin clase, au oprit orele de curs, au ridicat elevii în picioare și au început să-i percheziționeze corporal, cerându-le să scoată și tot ce aveau prin ghiozdane și să pună pe bănci.
Directoarei școlii care, potrivit publicației Fanatik, nu fusese informată despre această acțiune, nu i s-a permis accesul în spațiile în care polițiștii percheziționau copiii, aflați în clasele V-VIII.
Alertată, ea a sunat la Inspectoratul Școlar, întrebând ce se petrece. Polițiștii au fost sunați apoi de la inspectorat, ceea ce i-ar fi iritat și a dus, într-un final, la încheierea întregii operațiuni, scrie aceeași publicație.
Nici părinții n-au fost informați despre această acțiune. Niciun părinte sau tutore legal nu a fost prezent la percheziționarea copiilor și, evident, niciun avocat.
Mai mult, martorii relatează că acțiunea polițiștilor s-a desfășurat citez “pe un ton autoritar, la intimidare, fără a prezenta motivele acţiunii şi fără pic de empatie faţă de copii.”
“În momentul în care îți cer să-mi arăți ce ai în buzunare, sub amenințarea ulterioară că îți pun cătușe și îți golesc eu buzunarele dacă nu o faci tu de bună voie, este fix o percheziție corporală. Copiii au fost percheziționați corporal”, spune un avocat.
Unii dintre aceștia s-au speriat, evident, iar unii părinți s-au arătat revoltați de modul în care a descins comisarul Ionuț Harbuz în sălile de clasă. Unuia dintre copii, de altfel, care suferă de tulburări de spectru autist, i s-a făcut rău, iar comisarul ar fi continuat să-l provoace și să-l înfrunte.
“Copilul a venit acasă şi mi-a spus că mai mulţi poliţişti au intrat în clasă în timpul primei ore şi i-au controlat în ghiozdane. Mi-a zis că s-a speriat foarte rău, pentru că au intrat mulţi în clasă şi nu le-au spus ce urmează să facă. Pur şi simplu i-au pus să scoată ce au în ghiozdane, apoi au căutat ei. A crezut că îi arestează, are numai 12 ani…”, relatează un părinte.
Ce căutau polițiștii? Obiecte periculoase, spune la un moment dat un polițist. Dar în baza cărui mandat? Cu ce drept percheziționau niște copii, fără mandat, fără părinți de față, fără reprezentant legal? Și ce înseamnă obiect periculos, în accepțiunea comisarului Harbuz?
“Copilul meu avea un compas în penar. Ce anume aveau de gând să facă dacă-l găseau, să-i pună cătușe? Să-l ducă la secție?”
De ce n-au permis accesul conducerii școlii la acțiune? Nu știm, nu există explicații.
Contactat de jurnaliștii de la Fanatik.ro, comisarul Harbuz de la IPJ Ilfov a refuzat să dea explicații și i-a trimis la purtătorul de cuvânt al instituției. Convenabil – comiți un abuz, dar nu dai nicio explicație, te ascunzi după scuze birocratice. Ce rușine a ajuns poliția.
Cum rușinoasă este și reacția Inspectoratului Școlar Ilfov, care, în urma acestei acțiuni fără nicio noimă a unor polițiști care au descins în sălile de clasă și au început să percheziționeze corporal copiii, a recomandat, doar, că “Pe viitor, elevilor să li se explice cu calm rolul verificărilor și să beneficieze de un tratament prudent”. Mângâiați-i pe harbuz, da, că asta o să-i învețe minte.
Avocații consultați spun că acțiunea este, evident, un abuz cras, un abuz în serviciu.
Pentru că poliția are dreptul să facă controale corporale în cazul în care există suspiciunea unei infracțiuni iminente – adică ești violent pe stradă, intervine echipajul, te pune jos și te percheziționează, să n-ai cuțite sau arme de foc la tine. Dar, așa cum foarte corect observă avocații, poliția nu poate percheziționa clase întregi de minori, așa, că poate pică ceva.
De asemenea, chiar și după această acțiune, polițiștii trebuiau să predea direcțiunii școlii un proces verbal al acțiunii, o copie a procesului verbal de percheziție, ceea ce nu s-a întâmplat.
Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.