Confidenţialitate

Deșteptarea | Două reguli importante pentru șofat: una pentru siguranța proprie, alta pentru fluența traficului | VIDEO

Două reguli importante pentru șofat: una pentru siguranța proprie, alta pentru fluența traficului, pe care ni le-a amintit recent pilotul de raliu și instructorul de conducere defensivă Titi Aur.

1.Regula celor două secunde presupune că trebuie să fii la o distanță de cel puțin două secunde de mașina din fața ta. Astfel, dacă mașina din față va frâna brusc, tu vei avea un timp suficient de reacție, vei putea opri în siguranță și, mai mult, vei avea un câmp vizual mai larg asupra drumului, putând anticipa diverse situații. În condiții de ploaie, zăpadă, ambuteiaje, timpul trebuie adaptat.

2. Regula fermoarului se referă la regulile de prioritate ce se aplică în cazul în care din două benzi, drumul se îngustează și se circulă pe una singură. În astfel de situații se recomandă, pentru eficientizarea traficului, ca șoferii care merg drept să circule cu viteză normală și cu suficient spațiu între ei, astfel încât șoferii ce vin de pe banda închisă, să se angajeze direct pe banda deschisă, ca să nu se blocheze circulația.

Pe de altă parte, Titi Aur observă că, acum, cerințele pentru a obține permisul sunt foarte scăzute, prin comparație cu ce se întâmpla cu mai mulți ani în urmă.

“Școala de șoferi are o programă mai slabă decât în anii ’80. Atunci trebuia să faci un examen psihologic cu verificarea reflexelor, să se vadă dacă ești apt, iar acum nu se mai face. Se făcea poligon sau condus pe timp de noapte, iar acum, aceste elemente nu se mai fac. Orele de curs erau 100% obligatorii, astăzi sunt de multe ori sărite aceste ore”, a precizat Titi Aur.

„Consider că evoluția socială și tehnologică ar fi trebuit introdusă în programă. Unu, tot ce înseamnă evoluție tehnologică, adică ce face ESP, ABS, și alte elemente de siguranță activă și pasivă. Doi, reguli primare de conducere defensivă, cum ar fi regula celor două secunde sau regula fermoarului, care nu există în programă”, a mai punctat Aur.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.

Foto: shutterstock