NASA avea programată o misiune istorică: o rachetă gigant, de aproape 100 de metri, trebuia să plece spre Lună pentru a orbita în jurul său.
Zborul s-a amânat pentru o dată ce va fi comunicată. În esență, misiunea era programată să dureze 42 de zile, fără echipaj la bord și trebuia să pregătească revenirea omului în jurul satelitului natural al Pământului, în 2024.
Fizicianul Claudiu Tănăselia, editor la revista Știință și Tehnică, spune la Europa FM că racheta Space Launch System are motoare care în trecut au propulsat alte navete în spațiu. Boosterele lor au fost însă mărite.
Racheta avea la bord o capsulă, Orion, ce ar fi trebuit propulsată până la Lună, şi chiar la 64.000 de kilometri mai departe.
Speranța Agenției Spațiale Americane era că în 2024, misiunea Artemis 2 să ducă în jurul Lunii doi astronauţi. Aselenizarea unor astronauți este rezervată echipajului Artemis 3, misiune prevăzută cel mai devreme în 2025.
Fizicianul Claudiu Tănăselia spune că termenele sunt de un optimism copleșitor și iată că el a avut dreptate, misiunea s-a anulat. Chiar dacă nu au putut fi respectate el crede că este posibil totuși că omul să revină pe Lună până în 2030.
Un echipaj uman a ajuns ultima dată pe Lună în cadrul misiunii Apollo 17, din 1972.
Matinalii Alex Grecu și Mihai Dinu au discutat despre acest subiect în Deșteptarea de Vară:
Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Deșteptarea de Vară:
Foto: NASA/Joel Kowsky