Panourile au schimbat modul în care producem și consumăm energie electrică. Așezându-le pe câmpuri, pereți și acoperișuri, gospodăriile și întreprinderile individuale își pot genera acum propria energie la costuri relativ scăzute sau chiar o pot vinde rețelelor electrice din apropiere, atunci când producția depășește consumul.
Energia solară va juca probabil un rol din ce în ce mai important în reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de seră, deoarece inovațiile continuă să sporească eficiența tehnologiei.
O modalitate prin care energia solară ar putea deveni, în curând, utilizată mai pe scară largă ar fi integrarea panourilor solare într-o gamă mai largă de materiale și tehnologii obișnuite, fără a incomoda modurile în care folosim aceste lucruri în prezent.
Oamenii de știință vor să le facă mai transparente. Dacă se realizează acest lucru, dispozitivele ar putea fi plasate discret deasupra ferestrelor.
Deocamdată, chiar și cele mai recente modele permit ca mai puțin de 70% din lumina primită să treacă prin ele, ceea ce nu este suficient pentru a avea o lumină naturală bună în casă.
O echipă de cercetători din Japonia a făcut acum pași promițători pentru a rezolva această problemă de transparență.
Matinalii Alex Grecu și Mihai Dinu au discutat despre acest subiect în Deșteptarea de Vară:
Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Deșteptarea de Vară: