Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: De teama incendiilor din spitale, pompierii fac verificări la secțiile ATI din 3 în 3 ore

Pentru a preveni noi incendii, pompierii fac controale în secțiile ATI la fiecare câteva ore! Printre altele, verifică prizele sau dacă stingătoarele de incendiu pot fi folosite. Așa prevede un ordin al Inspectoratului pentru Situații de Urgență care a fost trimis către toate unitățile de pompieri din țară. 

Asta după ce în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, mai multe unități medicale din toată țara au cerut ca, preventiv, pompierii să trimită la secțiile ATI mașini de stingere a incendiilor. 

O astfel de autospecială chiar s-a aflat pentru câteva zile în fața Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara. Întâmplător sau nu, la câte zile după ce Raed Arafat a declarat că “nicăieri în lume, o clădire nu e păzită de o mașină de pompieri”, autospeciala a fost retrasă și au început controalele în toate secțiile ATI din țară.

Ascultați un reportaj de Victor Marin. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între orele 9 și 21, pompierii au obligația de a controla din 3 în 3 ore secțiile ATI. Pe timpul nopții, controalele au loc ocazional, în funcție de celelalte intervenții la care trebuie să ajungă. 

În ce constau verificările de la ATI, ne spune Alina Voina, purtător de cuvânt la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu: 

– Se verifică respectarea regulilor de prevenire a incendiilor, din care amintim existența și funcționarea stingătoarelor și hidranților. Verificarea căilor de acces și de evacuare. Verificare tuturor instalațiilor electrice din saloanele covid, pentru a nu exista improvizații sau suprasolicitări.

Conform documentului publicat de Libertatea, se va verifica și concentrația de oxigen din saloane. Iar dacă aceasta depășește un anumit nivel, se va aerisi de urgență. Vor mai fi îndepărtate și instalațiile de încălzire care pot produce incendii, cum ar fi reșourile. La fel și sursele de foc, cum ar fi candele sau lumânări. 

Îl ascultăm pe Dorel Săndesc, vice-președintele Societății Române de ATI:

E o reacție necesară, în contextul repetatelor accidente și tragedii pe care le știm. Sigur că asta nu rezolvă problema. Soluția a fost identificată de Societatea Română de ATI. După ce am analizat situația rețelelor de curent electric și de gaze medicinale, am arătat că acestea fac posibile și alte tragedii, ca cea de la Piatra Neamț, care a fost prima din acest context. Pentru modernizare, e nevoie de un buget de 150 de milioane de euro și am indicat și un proiect european, ca sursa de finanțare. Deși Președintele României a reacționat imediat și a convocat o întâlnire la cel mai înalt nivel, anul acesta, lucrurile au mers foarte încet.

Pe scurt, rețelele de electricitate și de oxigen au rămas cam aceleași, dar în ultimul an, echipamentele de terapie intensivă pe care le alimentează s-au dublat ca număr.

Dorel Săndesc, vice-președintele Societății Române de ATI: – E clar că vechile rețele, care oricum nu erau în stare prea bună, sunt depășite. Și mai e un aspect: politic, atunci când se fac investiții, dă mai bine să arăți niște echipamente sau niște ziduri, decât o rețea de țevi.

Mai mulți medici cu care am vorbit spun că în condițiile date, controalele regulate ale pompierilor sunt necesare. În urma ultimului incendiu dintr-o secție ATI, cel de la Constanța, mai multe spitale au cerut detașarea permanentă a unei mașină de pompieri. O astfel de autospecială chiar s-a aflat pentru câteva zile în fața Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara, lucru care l-a mulțumit pe Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Nu am fost de acord cu acest lucru și nici nu o să fiu. Nicăieri în lume nu păzești o clădire cu o mașină de pompieri. Soluțiile sunt altele.

Ce e drept, nu sunt nici prea multe țările care în mai puțin de an, să aibă loc 12 incendii în spitale, soldate cu 31 de morți. Nu e mai puțin adevărat că la scurt timp după această declarație, pompierii din toată țara au început să verifice secțiile ATI.