Confidenţialitate

Deșteptarea: De ce se numesc porcușorii de Guineea “porci” | VIDEO

În general, este acceptată explicația potrivit căreia porcușorii de Guineea și-au primit numele parțial datorită zgomotelor pe care le fac, precum chițăiturile, asemănătoare celor ale unui porc.

O altă ipoteză este că aceste rozătoare erau adesea importate prin Guiana Franceză. Numele „Guiana” era frecvent pronunțat greșit, iar denumirea lor ar fi derivat din această eroare.

Totuși, există și o altă explicație de luat în considerare: partea „Guineea” din numele lor ar putea proveni de la costul inițial al unui porcușor, de exemplu, o guinea (astăzi, 1.000 franci guineeni = 0,55 lei). În secolul al XVI-lea, aceasta reprezenta o sumă mare de bani.

O altă posibilă origine este legată de aspectul acestor mici creaturi, care este ușor similar cu al unui porc: capetele mari, gâturile și picioarele scurte, corpurile rotunde și lungi.

Porcușorii de Guineea consumă hrană constant, sunt vocali și inteligenți, asemănându-se, într-un fel, cu porcii.

În multe alte țări din Europa, numele porcușorilor de Guineea se traduce, în esență, prin „porc de mare”, o referire la originea lor.

De exemplu, în limba italiană, numele acestora este „porcellino da India”, care înseamnă „micul porc din India”.

Aceste rozătoare își au originea în America de Sud, locuind în regiuni stâncoase, la marginea pădurilor și pe câmpiile cu iarbă înaltă. În sălbăticie, formează grupuri de aproximativ 10 adulți, compuse din câteva femele, un mascul și puii lor. Adesea, folosesc vizuini abandonate de alte animale sau se ascund în vegetația deasă.

Procesul de domesticire a porcușorilor de Guineea a început în jurul anului 2000 î.Hr. în regiunea Anzilor, care corespunde astăzi Boliviei și Peru. Inițial, erau crescuți ca sursă de hrană, dar, în timp, au devenit și animale de companie, în special pentru copii.

Ei erau oferiți ca daruri speciale, mai ales la nunți, pentru vizitatori importanți sau pentru copii. De regulă, erau ținuți în bucătărie, unde aveau libertatea să se miște prin gospodărie și primeau gustări.

 

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.

Foto: Shutterstock