Cursurile de conducere defensivă ar putea să devină obligatorii pentru cei care vor să ia permisul auto. De asemenea, cei care au permisul suspendat (3 luni, pentru cumul de puncte, să zicem) ar putea să revină la volan mai repede doar dacă fac un astfel de curs.
Nu în ultimul rând, permisul auto anulat pentru fapte grave s-ar putea redobândi doar după efectuarea unui curs de conducere defensivă.
În mare, asta prevede un proiect de lege al celor de la USR și spun cei cu care am vorbit, măsură e binevenită. Cel puțin în teorie. În practică, dacă legea ar intra în vigoare în perioada imediat următoare, nu ar rezolva mare lucru.
Prima problema ar fi că, în acest moment, în toată țara nu sunt mai mult de 20 de școli de conducere defensivă. Ascultați un reportaj de Victor Marin.
Raportat la populație, România este statul Uniunii Europene cu cel mai mare număr de morți în accidente rutiere. Din datele oficiale rezultă că pietonii indisciplinați sau șoferii teribiliști produc mai multe accidente decât lipsa infrastructurii rutiere. Situația s-ar putea schimba în bine dacă mai mulți șoferi ar urma cursuri de conducere defensivă. Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus un proiect de lege care prevede acest lucru.
Cosmin Poteraș: – Am gândit că și România ar putea să urmeze modelul suedez, care a introdus cursuri de conducere defensivă. A investit în educația șoferilor. Prin acele cursuri, șoferii să conștientizeze și să identifice riscurile
Reporter: – În acest moment, câte școli de conducere defensivă sunt în România?
Cosmin Poteraș: – Foarte puține din păcate. Tocmai din acest motiv, am lăsat practic în sarcina ministerelor de resort această procedură de a autoriza școlile. Am prevăzut 6 luni în care ministerele trebuie să vină cu ordine de ministru, de punere în aplicare și așa mai departe.
Din 3.000 de școli auto acreditate, în cel mult 20 se face conducere defensivă. E nevoie de poligoane, simulatoare și personal specializat, așa că un curs de bază costă cam 150 de euro. Dar oricât de ciudat ar suna, TOATE școlile auto acreditate ar putea să predea DE MÂINE conducere defensivă. Îl ascultăm pe Titi Aur, expert în conducere defensivă.
Titi Aur: – Conform unui ordin de Ministru al Transporturilor din 2013, orice școală auto are voie să facă și poate să facă și cursuri de condus defensiv, economic, ecologic și așa mai departe. Dar dacă aceste cursuri devin obligatorii, dar fără să se impună un anumit standard, o anumită programă, un anume fel de a face cursurile, o să fie tot un românism ieftin. De pildă, eu vă fac acum, la telefon, un curs de condus defensiv. Vă rog să conduceți pe dreapta! Atât consider eu că e necesar să vă predau la cursul de conducere defensivă. Dați-mi banii și vă dau hârtia! Dacă vă mai zic și să respectați semnele rutiere, deja e un curs complex…
Prin urmare, Ministerul de Interne (și nu numai) ar trebui să elaboreze un fel de programă pentru cursurile de conducere defensivă. Dacă vi se pare simplu, trebuie să știți că acum două luni, Poliția Româna a căutat instructori de conducere defensivă în rândul propriilor angajați. Aceștia urmau să instruiască alți polițiști, dar numai 6, dintr-un necesar de 41, au luat examenul. Îl ascultăm pe Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.
Reporter: – Poate să facă Ministerul de Interne toate aceste chestiuni punctuale?
Cosmin Andrei: – E clar că avem o problemă. Și inițiatorul proiectului ar trebui să abordeze această chestiune și să nu lase lucrurile interpretabile, la latitudinea Ministerului Afacerilor Interne. Dacă va trece actul normativ sub această formă, e clar că vom avea parte de o tergiversare. O să avem discuții peste discuții, controverse referitor la modul în care să se pună în practică legea.
Culmea e că un alt proiect privind conducerea defensivă se află în Parlament încă din 2020. A fost adoptat tacit de Senat și între timp, a fost uitat prin sertarele Camerei Deputaților. În același an 2020, cu toate restricțiile de circulație provocate de Pandemie, pe drumurile din România tot au murit peste 1.600 de oameni. Prin urmare, cursurile de conducere defensivă chiar ar putea salva vieți.