Confidenţialitate

Deșteptarea: Cum sunt racolați naivii pe Facebook pentru propagandă și profit | VIDEO

“Mulți dintre voi ați văzut, probabil, în feedurile voastre, niște postări care vă cer un like pentru că nimeni nu apreciază ce muncesc sau fac personajele din pozele atașate statusurilor respective. Imaginile și textele sunt asemănătoare.

În poze apar diverse personaje cu pseudo-creațiile lor. O brutăriță care ar fi copt o lebădă din pâine, care se plânge că a depus atâta efort pentru creația ei și nimeni nu-i apreciază munca. Un bătrân care ar fi sculptat o măicuță într-un copac și care merită admirat.

Un copil cu un tort în brațe, trist că nimeni nu l-a felicitat pentru ce a făcut. Familii care muncesc la fermă și transmit că nu le e rușine de ce fac, dar ar vrea un like. Pescari pe mare care arată captura lor și se-ntreabă de ce nu-i felicită nimeni. Și tot așa, o mulțime de alte postări asemănătoare.

Toate aceste imagini sunt fake-uri, sunt create cu inteligența artificială. Nu e chiar așa greu să-ți dai seama că personajele respective nu există, imaginile artificiale au un anumit aer de falsitate, dar nu toată lumea e atentă.

Aceste postări sunt făcute de niște pagini care au nume de genul Dumnezeu este cu tine, sau Puterea lui Dumnezeu, sau Rugăciuni și binecuvântări, sau Puterea Rugăciuni (sic) și credința în Dumnezeu, sau Inima României sau România Tradițională șamd.

Ce se întâmplă dacă dai like postării propuse de pagina România Tradițională, sau Puterea Rugăciuni șamd? Te caută imediat o chinezoaică.

Adică primești imediat pe Messenger un mesaj care te invită să intri într-un grup, în numele lui Dumnezeu și prin puterea lui sau ceva de genul. Mesajul vine de la persoane cu nume românești, cum ar fi Laura Ștefan sau Gabriela Minea sau Eliza Tătărescu sau ceva de genul. Pozele acestor profile false sunt ale unor doamne cu trăsături asiatice, totuși.

Sunt pagini false create cu algoritmi care folosesc liste de nume românești și postează mesaje asemănătoare, cu imagini create în serie cu programe de inteligență artificială, la care se asociază poze de profil luate din baze de imagini fie furate, fie publice.

Care este scopul acestor pagini? Racolarea de naivi, persoane care nu sunt atente la semnalele de alarmă evidente din aceste postări, crearea de grupuri mari ce pot fi ulterior influențate într-o direcție sau alta. Să nu credeți că sunt puțini, vorbim de mii sau zeci de mii de persoane.

De exemplu, a circulat zilele astea pe Facebook imaginea falsă a unei așa zise domnișoare pilot de avion, care zâmbește fericită la privitori, în uniforma ei de pilot, în timp ce se plânge că nimeni n-o apreciază pentru tot ce-a realizat în viață.

La una dintre postările paginii respective, poza cu falsa pilotesă are câteva mii de comentarii fierbinți de la români furioși că nu se mai apreciază valorile în țara noastră – interesant că niciunul nu pare să fi observat că pilotesa are 6 degete la mâna stângă, pentru că programele de inteligență artificială au mari dificultăți, decoamdată, să numere degete.

Bun, dar de ce ar avea cineva nevoie să recolteze atâția naivi în grupuri mari, pe facebook? Ca să înceapă să le vândă la un moment dat ceva.

Să ne reamintim ce sunt rețelele sociale: instrumente de vânzări. Nu se ocupă de informare, ci se ocupă să ne vândă ceva – în general, produse comerciale, dar iată că și politice.

Trebuie să înțelegem că aceste pagini false sunt create pentru a fi vândute, la un moment dat, cui are nevoie de ele – sau pentru a fi folosite, la un moment dat, la altceva decât credem noi.

La momentul potrivit, ele își vor schimba – sau nu – numele și vor inunda fanii lor, adică pe cei care le-au dat like și follow, cu mesaje de un anumit fel. Ar putea fi mesaje comerciale sau mesaje de propagandă politică sau de dezinformare și manipulare în cadrul unei operațiuni de război hibrid.

Lucrul ăsta s-a mai întâmplat în campania electorală de acum puțin timp.

Vă dau câteva exemple de pagini care au fost create cu un nume și, aparent, cu anumite preocupări, dar care și-au schimbat brusc numele la un moment dat și au început să transmită mesaje de cu totul alt gen.

În 2013, cineva a creat pagina de Facebook Puștoaica. În 2014, pagina Puștoaica a devenit pagina Fetițe. În 2015, s-a transformat în Fetițe România. În același an, s-a mai numit și Toată România și Toată România Online, pentru ca, în 2021, să se schimbe în România Ortodoxă.

În 2022, a apărut pagina Anunțuri Gratuite în Arad-Oradea-Timișoara. Un an mai târziu și-a schimbat numele în ACUinfotv, TELEVIZIUNEA ROMÂNILOR LIBERI ȘI INDEPENDENȚI. În 2024, a devenit Romanii, (sic!) iubesc Fasolea cu Ciolan. Iar în toamnă s-a transformat în Alexandra Pacuraru un Presedinte pentru Romania.

În 2021 cineva a creat pagina Liviu Dragnea, speranța românilor! În 2023, pagina și-a schimbat numele în România suverană împreună cu Liviu Dragnea salvatorii românilor și ai țării Recent, pagina a devenit Călin Georgescu iubește România.

În 2020, cineva a creat pagina George Becali grup oficial. În 2022 a devenit Râzi fără oprire. La începutul anului pagina s-a schimbat în Cai grei din România pentru ca, cu doar câteva zile înaintea alegerilor, să devină Călin Georgescu președinte.

Nu toate aceste schimbări de nume și de interese sunt malefice, desigur. Dar unele operațiuni sunt foarte evidente. Acum, cei care au observat ofensiva cu strânsul de like-uri de milă cu imagini false, despre care am vorbit mai devreme, se așteaptă ca aceste grupuri să fie preluate la un moment dat de entități care vor face propagandă și alte operațiuni de dezinformare – pentru că au început să-și racoleze urmăritorii cu o minciună, putem presupune că vor continua la fel.

Ce putem face? Să raportăm imediat ce vedem aceste postări – click pe cele 3 puncte din dreapta sus și raportăm postarea pentru scam, fraudă, informații false etc.

Deocamdată, e singura cale prin care putem să ne apărăm, dar mi se pare din ce în ce mai clar că se impune o reglementare a acestor rețele sociale, care pot fi folosite ca arme de manipulare și dezinformare în masă de oricine dorește și are fondurile necesare”, a explicat Vlad Petreanu în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.

Foto: Shutterstock