Ministerul Educației a publicat rata de vaccinare din fiecare unitate școlară în parte. Am luat la puricat lista cu unitățile de învățământ din județul Alba (era chiar primul, în ordine alfabetică) și am constatat că în 17% la sută dintre școli și grădinițe, nu s-a vaccinat nimeni.
Evident, o rată de vaccinare de 0% este mult sub pragul de 60% necesar reluării cursurilor în format fizic. Și acum, partea haioasă spre ridicolă… Acolo unde rata de vaccinare este 0%, e vorba aproape întotdeauna de o grădiniță dintr-un sat, cu cel mult 2 angajați: educatoarea și, eventual, cineva care face curat. Așa se explică de ce în același județ, un sfert dintre unitățile de învățământ au rată de vaccinare de 100%.
Concret, potrivit regulilor aflate în vigoare acum, reînceperea școlii în format fizic într-o localitate mai mică depinde, de foarte multe ori, de vaccinarea unui singur cadru didactic.
Ascultăm un reportaj de Victor Marin.
Să luăm comuna Poiana Vadului, din județul Alba. În cele 11 sate care o compun, locuiesc ceva mai mult de 1.000 de oameni. Localitate de munte, cu sate răsfirate, în care funcționează 3 grădinițe. Îl ascultăm pe primarul Beniamin Toader.
Beniamin Toader: – Costești îs 6 copii. La grădinița din Poiana Vadului 8, și la Făgetu de Sus sunt 7.
Reporter: – Și în toate aceste grădinițe, rata de vaccinare este 0?
Beniamin Toader: – Da, este 0. La grădinițe lucrează câte un educator și omul de serviciu. Cel care face curat și face și focul, e același. Face asta și la clasele 1-4 și la gimnaziu.
Reporter: – Deci dacă s-ar vaccina, ar crește rata de vaccinare și la grădiniță și la școală.
Beniamin Toader: – Da. Peste tot.
Reporter: – Și practic, grădinița și școala funcționează în același loc?
Beniamin Toader: – Da. Aceeași clădire, doar că sunt clase diferite.
Prin urmare, dacă omul de serviciu s-ar vaccina, în două grădinițe din comună, rata de vaccinare ar ajunge brusc la 50%. Ar mai fi nevoie doar de câte un educator vaccinat ca orele să reînceapă în format fizic, așa cum își doresc mai toți părinții din comună. Doar că în Poiana Vadului, nici măcar un locuitor din 10 nu e vaccinat, și nici profesorii nu simt nevoia să o facă. Dar spune primarul Beniamin Toader, cursurile s-ar putea relua fără probleme.
Beniamin Toader: – Eu nu sunt împotriva vaccinării. Eu sunt vaccinat. Dar sunt împotriva restricțiilor la învățământ. În zona Munților Apuseni, am avut foarte puține cazuri de covid. După cum știți, oamenii se văd destul de rar, sunt case multe fără vecini, sau în orice caz, poate 2-3 vecini. Covidul nu se transmite ca la oraș. În școală nu am avut niciun caz.
Reporter: – Dar acum, câți bolnavi sunt în comuna?
Beniamin Toader: – Un singur caz avem. Și vă mai spun că oamenii când sunt un pic răciți, se duc la testare. Pentru că dacă îi găsește cu covid, primesc certificat verde și 6 luni nu au treabă cu vaccinarea.
Reporter: – Deci au tot interesul să se testeze.
Beniamin Toader: – Absolut! Pe urmă, 6 luni sunt liniștiti.
Reporter: – Acuma, trebuie să vă întreb… De unde temerea asta de vaccin?
Beniamin Toader: – Populația noastră e îmbătrânită și spun că așa cum au trăit până la 70 și ceva de ani, nu au nevoie de vaccin. Dacă mor, mor. Asta e. Așa spun unii. Alții nu știu ce conține vaccinul.
Comuna Poiana Vadului nu e nici pe departe un caz singular. Oricât de ciudat ar suna, la sate, între grădinițe cu rata de vaccinare de 0% sau 100%, de multe ori, diferența o face un singur educator vaccinat. O ascultăm pe Gabriela Gâlea, purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Alba.
Gabriela Gâlea: – Din datele pe care le avem de la directorii de unități de învățământ din Alba, sunt 81 de școli cu rată de vaccinare 0. În general, din mediul rural și din zona de munte, așa cum e specificul județului. Sunt școli care au între 5 și cel mult 30 de elevi și implicit, un număr mic de cadre didactice. Puțini educatori, învățători sau personal angajat în școlile cu rată de vaccinare 0%. Dar același lucru se întâmplă și în școlile cu rată de vaccinare de 100%. Și aici vorbim de număr mic de elevi și personal foarte puțin.
Reporter: – Și în general, din ce văd, e vorba despre grădinițe.
Gabriela Gâlea: – Da, așa e.
Reporter: – Și ca să rezum, grădinițe cu 1 educator, 2 educatori, poate 3…
Gabriela Gâlea: – Da. În general, cu un singur educator.
Și dacă singurul educator din grădinița respectivă nu se vaccinează, îi ține pe copii în on-line. Chiar dacă în localitate, incidența cazurilor de covid e aproape de 0. Și ar mai fi de spus că salariul cadrului didactic, atât cât e, vine oricum. Și nu depinde de calitatea sau de durata lecțiilor on-line.