Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Cum au încasat ilegal, vreme de 4 ani, angajații ADP sector 1 spor de antenă pentru radiații inexistente

La jumătatea lunii martie, vă anunțam în premieră în Deșteptarea că nivelul radiațiilor înregistrat la sediul A.D.P. Sector 1 este de 1.379 de ori mai mic decât nivelul de referință! Până când Autoritatea pentru Administrare și Reglementare în Comunicații,  A.N.C.O.M., a făcut această măsurătoare oficială, angajații Administrației Domeniului Public primeau un spor de antenă echivalent cu 15 la sută din salariu.

Pe de altă parte, dacă în martie 2021 nivelul de radiații era nesemnificativ, nu înseamnă neapărat că în noiembrie 2016 acesta nu putea fi atât de mare cât să presupună un spor de antenă pentru salariați. Nu de alta, dar sediul A.D.P. se află la o aruncătură de băț de Casa Presei Libere, unde funcționează televiziuni și radiouri. În teorie, antenele pe care le folosesc ar fi putut dăuna sănătății angajaților A.D.P. care își desfășoară activitatea în zonă.

Măsurătorile din toamna lui 2016 au fost făcute de o companie privată, dar e puțin probabil ca nivelul radiațiilor de atunci să fi fost mai mare. Și asta pentru că atunci erau chiar mai puține antene. 

Într-un răspuns pentru Europa FM, A.N.C.O.M. spune așa: “… numărul de stații (n.r. antene) existente la nivelul anului 2016 în locația menționată era mai mic decât cel din prezent, generând un nivel de intensitate a câmpului electromagnetic mai scăzut decât cel actual”.

Pe scurt, dacă nivelul actual al radiațiilor nu pune în pericol sănătatea celor de la A.D.P. Sector 1, în 2016, era ca și inexistent. Dar în toți acești ani, sporul de antenă a fost cât se poate de real. Și ilegal, după cum a aflat jurnalistul Europa FM, Victor Marin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La începutul anului, Primăria Sectorului 1 și-a propus să transforme sediul Administrației Domeniului Public în școală. Angajații A.D.P. s-au împotrivit, argumentând, printre altele, că nivelul radiațiilor din zonă ar fi unul ridicat și implicit, sănătatea copiilor ar fi fost pusă în pericol. Totuși, angajații A.D.P. Sector 1 își riscau viața în birourile lor. Nu pe gratis, ci contra unui spor de antenă echivalent cu 15 la sută din salariu. Conform documentelor obținute de Europa FM, printre cei mai expuși riscului de iradiere era chiar Directorul General. În biroul său, nivelul de radiații era de aproape 63 de volți pe metru. 

Marius Marin este inginer și măsoară nivelului radiațiilor emise de antene : 

– Nivelul ăsta de radiații este echivalent cu un câmp măsurat undeva la vreo 10 metri de o antena de emisie de emițător radio sau tv de mare putere, de vreo 5 sau 6 kilowați. Dar în câmp deschis, nu există clădiri, nu există fier, nu există betoane, nu există nimic.

Reporter:  – Deci asta ar însemna că… 

– Că undeva în clădirea aia există un emițător radio sau tv de foarte mare putere. Și ei nu știu! Ar trebui căutat și verificat acolo! 

Reporter:  – Și la 10 metri… 

– Da! Dar fără să fie ceva între punctul de măsurare și antene! Nimic! Adică, aer! 

Reporter: – Deci în loc să agăți haina în cuier… 

– Agăți pe antenă! Da! Trebuie să caute emițătorul. E ascuns pe undeva, acolo.  

Reporter: – Dar nivelul ăsta de 63 cât e față de normal? 

– Dublu! Conform ordinului de ministrului sănătății, este 28 de volți pe metru.”

Doar că cele mai apropiate antene se află la vreo 200 de metri distanță, pe acoperișul Casei Presei Libere. Altfel, una dintre cele mai înalte clădiri din București. 

” Marius Marin:  Deci, primul lucru… Orice măsurătoare care se face trebuie să definească mai multe lucruri. Echipamentele cu care s-a măsurat. Erorile cu care s-a măsurat. Standardul conform căruia s-au făcut măsurătorile, adică procedurile de măsură. Buletinul ăsta nu spune nimic despre chestiile astea. Spune doar că s-a măsurat cu un echipament care costă 500 de euro pe internet.

Reporter:  – L-am căutat înainte.

 – Exact. E 500 de euro. Singurul care poate să îl etaloneze este producătorul. Nu o poate face un Institut de Cercetare si Dezvoltare în Electronică din Craiova.

Reporter:  – Deci în primul rând, îmi cer iertare că vă întrerup, avem o problemă cu aparatul de măsurat…

– Da, binențeles. Acest certificat nu are nicio valoare.”

Și alți ingineri ne-au spus că aparatul respectiv, produs în Taiwan, nu ar fi omologat pentru Uniunea Europeană și că ar fi de cel puțin 6 ori mai ieftin decât unul standard. La începutul lunii martie, Autoritatea pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, A.N.C.O.M., a măsurat în premieră nivelul radiațiilor de la A.D.P. Sector 1. Acum, este de 1.379 de ori mai mic decât nivelul de referință! Dar teoretic nu ar fi imposibil ca în toamna lui 2016, numărul antenelor de pe Casa Presei să fi fost mult mai mare. Și poate nivelul radiațiilor chiar era de două ori și ceva mai mare decât nivelul de referință, nu de 1.300 de ori mai mic, așa cum este acum. Teoretic, s-ar putea, nu? În practică, ANCOM ne-a comunicat că…

“La adresa Bulevardul Poligrafiei nr. 4, în acest moment sunt instalate 22 de stații de bază (…) Numărul de stații existente la nivelul anului 2016 în locația menționată era mai mic decât cel din prezent, generând un nivel de intensitate a câmpului electromagnetic mai scăzut decât cel actual.”

În traducere liberă, sporul de antenă nu era justificat nici în 2016. Evident, nici acum. Am încercat să obținem un punct de vedere de la fostul Primar al Sectorului 1 sau de la compania privată care a făcut măsurătorile. Fără succes. Dar despre compania respectivă știm că între 2013 și 2020 a încheiat 236 de contracte cu instituții publice. Printre cele mai recente sunt unele cu Academia de Studii Economice, Administrația Penitenciarelor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii sau Ministerul Fondurilor Europene. Ar fi interesant de aflat câți dintre angajații acestor instituții încasează sporul de antenă. În loc de concluzie, vă rugăm să ascultați un pasaj dintr-o ediție recentă a emisiunii „România în direct”, moderată de Cătălin Striblea.

“Ascultător: Am fost pus într-o situație tare ciudată acum 3 ani. Să fac o evaluare risc pentru o Direcție de Sănătate Publică la radiații. Specialitatea mea e de așa fel încât fac evaluări de acest fel. Întreb șeful instituției unde au generatoare de radiații. „– Știți ca avem o statie de emisie receptie cu care ținem legătura… – Unde e? – Jos la parter”. M-am dus acolo. Un router! Un router obisnuit cum avem noi acasa! 

Cătălin Striblea: – Și pe ăla iau sporuri? 

Ascultător: – Da 

Cătălin Striblea: – Genial! 

Ascultător:– Zice „dar cum au putut ceilalți, din județele vecine? – Doamnă, știti ceva? Căutați dumneavoastră în altă parte, dar eu nu o fac!”. 

Cătălin Striblea:– Asta înseamnă că niște colegi de ai tăi, la un moment dat, au închis ochii… 

Ascultător:– Exact!”