De Ziua Națională am considerat că e momentul să punem o întrebare aparent banală, dar care încă îi pune în dificultate pe mulți: drapelul României este roșu, galben și albastru sau albastru, galben și roșu?
Multe instituții românești, unele de cultură, nu folosesc culorile în ordinea corectă, mai ales când vine vorba de sigle, diplome sau decorații.
Constituția României spune că albastrul se pune primul, la lance – adică, mai popular spus, la bățul steagului. Implicit, când tricolorul este desenat pe un perete sau o coală de hârtie, ordinea culorilor este și sensul citirii din limba română, adică de la stânga la dreapta: albastru, galben și roșu.
Ascultați un reportaj de Victor Marin.
Eu 1: Pe o coală A4 am imprimat drapelul României, în două variante, ambele de la stânga la dreapta: albastru-galben-roșu și invers, roșu-galben-albastru. Am mers în parcul Cișmigiu și am rugat câțiva oameni se ne spună care e varianta corectă.
– Roșu, galben și albastru. – Cel de jos… – Da. Există și o lege a însemnelor României.
– Pot să vă întreb care e varianta corecta? (n.r. pune degetul pe cel cu roșu la stânga) Acesta cu roșu la stânga? – Da. – De ce? – Așa cred. Chiar nu știu.
– Păi, albastru-galben-roșu era odată. Roșu-galben-albastru era pe timpul lui Ceaușescu. – Și varianta corectă unde s-ar putea găsi, ca să fim siguri? – Pe steagul Franței. – Păi, ăla e cu alb… – Steagul Franței avea albastrul Uniunii Europene. Și acum l-au schimbat cu un albastru închis, tradițional. Făceam o analogie, care e varianta corectă. Nu știu care e varianta corectă. – Bine, dar unde trebuie să scrie care e varianta corectă? – Nu mai știu. Legat de istorie, nu mai îmi aduc aminte.
– Se pare că e cu albastru la băț! Dar celălalt e al Belgiei, din câte știu.
– Care dintre aceste variante e cea corecta? – Aceasta! – Cu albastru, galben roșu? – Da. Dacă o să considerăm că acesta este bățul, albastru e prima de lângă băț. – Și unde e menționată ordinea culorilor pe drapel? – În Constituție, cred.
În articolul 12, aliniatul 1 al Constituției României, scrie că “Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.”
Și cum scriem și citim de la stânga la dreapta, când reprezentăm FĂRĂ LANCE steagul României pe o diplomă, un tricou, un perete sau pe orice altceva, ordinea culorilor este, de la stânga la dreapta tot cea menționată în Constituție: albastru, galben și roșu.
Dacă steagul trebuie atârnat vertical, (de pildă, când se acordă medaliile la finalul unei competiții sportive) ordinea culorilor de sus în jos va fi tot albastru, galben și roșu. Și foarte important, așa arăta drapelul României și în perioada comunistă. Deși, versurile imnului național de atunci, care se numea chiar „Trei culori”, spuneau altceva.
Așa se explică, fie și parțial, de ce în special oamenii mai în vârstă spun că steagul României este “roșu, galben și albastru”.
În schimb, autoritățile statului nu au scuze. Împreună cu Anita Sterea, președinta Asociației Coolturale Nouă ne Pasă, am intrat pe mai multe site-uri și pagini de Facebook ale unor instituții publice.
Anita Sterea: – Putem să începem cu Poliția Locală a Municipiului București. Pe site-ul lor, chiar pe stemă au un steag pus anapoda.
Reporter: – E un tricolor lung, care de sus în jos, are roșu, galben și albastru. De fapt, trebuia să fie invers.
Anita Sterea: – Da. Și vedem că ei folosesc ambele versiuni. Adică, pe mașini l-au pus corect. Putem să intrăm și pe pagina de Facebook a Ministerului Tineretului și Sportului, îl vedem pe domnul Ministru cum oferă niște diplome de excelență unor sportivi. Diplomele mereu au fost editate prost, cu roșu, galben și albastru.
Reporter: – E o postare recentă, de acum câteva săptămâni. Probabil, modelul acesta de diplomă nu s-a terminat.
Anita Sterea: – Am și comentat la un moment pe pagina lor, spunându-le că niște sportivi merită măcar ordinea corectă pe diplomă, dar nu s-a întâmplat nimic.
Reporter: – Nici noi nu am primit momentan vreun răspuns, dar dacă primim, promitem să vă anunțăm.
Anita Sterea: – Mai avem. De exemplu, Biblioteca Metropolitană București…
Reporter: – Deci, instituție de cultură…
Anita Sterea: – Da. La începutul anului, pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, Biblioteca folosește în postarea oficială și în afișul oficial al evenimentului culorile puse greșit.
Reporter: – Deci, îl avem pe Eminescu (deh, s-a născut pe 15 ianuarie) și în dreapta avem steagul roșu, galben și albastru.
Lista instituțiilor care fac astfel de greșeli e mult mai lungă. Poate că unora nu li se pare c-ar fi mare lucru. Dar, până la urmă, drapelul este primul și cel mai important simbol al unei țări. Ce-i de spus despre autoritățile care nu pot înțelege ceva atât de simplu? Și, până la urmă, nici nu e greu de ținut minte: de la stânga la dreapta, sau de sus în jos, drapelul României este, ÎNTOTDEAUNA, albastru, galben și roșu. Nu invers.