Multe țări din Uniunea Europeană se gândesc să folosească dovada de vaccinare împotriva COVID-19 ca “paşaport de vaccinare”, dar ideea este controversată.
Sunt de acord cu acest așa-zis pașaport majoritatea ţărilor însorite din sudul UE, precum Spania, Italia sau Grecia, care depind de turism, scrie Agerpres. Grecia, de exemplu, a cerut luna trecută Comisiei Europene să permită utilizarea “certificatelor de vaccinare” pentru călătorii în UE. În plus, Grecia a semnat luni un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinaţi deplasările între cele două ţări.
De asemenea, Suedia şi Danemarca au anunţat deja certificate electronice care ar putea permite purtătorilor să călătorească în străinătate, să intre în stabilimente sportive sau culturale ori – în cazul Danemarcei – să ia masa în restaurante.
În principiu, Organizația Mondială a Sănătățiisusţine certificatele de vaccinare pentru a monitoriza mai bine imunizarea, dar critică ideea utilizării lor ca o condiţie pentru călătorii.
Alte țări din UE nu se grăbesc să aprobe ideea. Franța, de exemplu, are rezerve.
“Nu toată lumea are acces la vaccinuri. Şi nu ştim dacă acestea împiedică transmiterea”, a declarat în ianuarie ministrul sănătăţii, Olivier Veran. Dezbaterea trebuie să înceapă “peste câteva luni”, a spus el.
Şi Germania se opune acordării de privilegii faţă de restul populaţiei pentru o minoritate vaccinată. Nu exclude însă impunerea unei astfel de cerinţe în sectorul privat.
În întreaga Uniune Europeană, se vaccinaseră complet cu două doze, până miercuri 10 februarie, cel puţin 5,5 milioane de oameni, adică 1,2% din populaţie, conform datelor oficiale naţionale colectate şi sintetizate de AFP.
Cel puţin 12,8 milioane de oameni – 2,8% din populaţia Uniunii – primiseră cel puţin o doză, care asigură o imunitate parţială la coronavirus.
Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.