A apărut o nouă formă de inflație – cheapflation, prin care producătorii cresc prețul dar, simultan, și reduc cantitățile anumitor ingrediente din compoziția generală a produsului respectiv.
Este descoperirea unei organizații non-profit, Foodwatch, care a publicat rezultatele anchetei în Franța. Sunt date mai multe exemple – cum ar fi un produs semipreparat, merluciu de Alaska a la Bordelaise.
Între aprilie și noiembrie 2023, explică Foodwatch, prețul acestui fel de mâncare semi-preparată a crescut cu 47%, în timp ce “în aprilie 2023, Findus a redus cantitatea de carne de pește din merluciul de Alaska în sos bordelez de la 75% la 71%”. Preț mai mare, carne mai puțină.
Zeci de mii de porții vândute, se simte diferența.
Un alt exemplu este maioneza Maille “Fins gourmets traiteur quality”. Potrivit Foodwatch, proporția de ouă din rețetă a scăzut de la 9,3% la 7% – acestea au fost înlocuite cu ulei – în timp ce prețul de vânzare în Franța a crescut cu peste 10%. Făcând proporțiile, rezultă că în această maioneză cantitatea de gălbenuș de ou a scăzut cu aproape 25%.
De asemenea, în niște biscuiți umpluți cu gem de la Milka uleiul de floarea soarelui a fost înlocuit cu uleiul de palmier, semnificativ mai ieftin, în timp ce prețul a crescut cu 27%.
Același ulei de palmier este acum folosit și la ciocolățelele cu mentă After Eight – iar prețul a crescut, tot în Franța, cu 7%.
Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.
Foto: shutterstock