Problema celebră ”cine a fost primul: oul sau găina?” a fost, în sfârșit, lămurită: găina a fost prima. Cercetătorii britanici, împreună cu cei chinezi, ne-au luat această grijă de pe cap.
Astfel, oamenii de știință de la Universitatea Bristol, Anglia, și Nanjing, din China, au descoperit că strămoșii găinii s-ar putea să nu fi depus ouă deloc, așa cum se credea anterior. Adică, acum sute de milioane de ani, găina făcea pui vii.
Profesorul de la Bristol, Michael Benton, a spus: „Putem fi destul de siguri că mulți dintre dinozauri au depus ouă cu coajă tare în timpul evoluției. Cercetarea noastră nu schimbă acest lucru, dar ne schimbă presupunerea că oul cu coajă tare a fost o apariție foarte timpurie”.
Păsările, crocodilii și țestoasele depun ouă atunci când embrionul din interior este încă într-un stadiu incipient de dezvoltare. Crește în afara mamei și eclozează mai târziu. Mamiferele își păstrează embrionii în interior, permițându-le să se dezvolte în interiorul mamei înainte de a se naște vii, potrivit stirileprotv.ro.
Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.
Foto: Shutterstock