Deși cam târziu, se mai întâmplă și lucruri bune. Peste 150 de mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. E cel mai mare număr de până acum și dintre aceștia, peste 111 mii au făcut prima doză. Și în cazul lor, vorbim tot de un record.
Cam peste tot în țară se stă la coadă la vaccinare după ce, pe timpul verii, prin centrele de vaccinare sufla vântul. În Piața Obor, de pildă, la anumite ore, coada înconjoară centrul de vaccinare.
Victor Marin a fost acolo.
Reporter: București, Piața Obor. Sunt în dreptul punctului de vaccinare. Am fost aici ultima oară acum câteva luni și era pustiu. Acum, sunt două cozi. Una pentru vaccinarea propriu-zisă, la care așteaptă vreo 50 de oameni. La a doua coadă, cel puțin dublă, așteaptă să își ridice bonurile de masă cei vaccinați. Oamenii par destul de nemulțumiți că stau la coadă, deși în vară se puteau vaccina foarte ușor. Să vedem ce au de spus.
– Nu vorbi cu bardigardu, vorbește cu mine. Eu sunt aici? Ce vrei să-l întrebi?
– Se bagă lumea în față?
– Păi, se bagă. E o doamnă care zice că are un bătrân de 90 ani și vrea să se bage în față că aia… Și eu ce să fac? Poți să ai și 100 de ani. Eu stau aici de la 4 jumate. Am copil mic acasă. Vreau să intru și eu.
– Cât de mult au contat bonurile de masă în decizia de vaccinare?
– Da! Tot ne vaccinam că nu ne mai lasă să mergem la magazin.
– Și în vara asta, nu v-ați vaccinat pentru că…?
– Da, era foarte pustiu dar nu am știut unde să venim la vaccinare, că eu lucrez.
– Cam peste tot puteai să te vaccinezi în București.
– Da, dar eu nu am știut. A spus la televizor și am venit acuma.
Mai sunt și alte motive pentru care oamenii s-au vaccinat abia acum.
– Pentru că trebuie să plec din țară.
– Și dacă nu plecai din țară, nu te vaccinai?
– Nu îl făceam.
– De ce?
– Cum să zic, nu îl consider potrivit pentru mine. Nu consider că e bine să am serul ăsta în mine. Îl fac doar pentru că plec din țară și am nevoie. Atât.
Printre cei care au venit să se vaccineze în Piața Obor, am găsit și un muncitor în construcții nepalez.
– Guvernul României a dat o lege prin care dacă nu ești vaccinat, nu ai voie la Mall sau în alte locuri. Și mi-a mai spus și șeful meu să mă vaccinez dacă vreau să îmi păstrez locul de muncă.
– Dar în Nepal, câți oameni sunt vaccinați?
– Nu știu, dar familia mea e vaccinată deja.
Ca idee, rata de vaccinare din Nepal este de 31 la sută. Nu cu mult în urma României, în condițiile în care dozele de vaccin ajung cu greu în Munții Himalaya. Am stat de vorbă și cu medicul Nejem Adnan. Pe timpul verii, se plictisea de moarte la centrul de vaccinare din Piața Obor.
– Din păcate, oamenii nu au înțeles de la început. Și-au dat seama cam târziu și acum e aglomerat. Dacă se vaccinau din timp, nu mai ajungeam la cazurile pe care le avem acum – Un sfat pentru cei care ne ascultă?
– Vaccinați-vă cât mai repede. Vaccinul salvează vieți. Dacă nu vreți să vă vaccinați pentru voi, vaccinați-vă pentru cei de lângă voi.
Același lucru îl spuneau medicii și în vară. Dar numărul mic de cazuri și relaxarea prematură a măsurilor sanitare au contat mai mult decât sfaturile medicilor. Pasajul următor face parte dintr-un reportaj difuzat pe 30 iulie.
“București, Gara de Nord. Mă aflu în fața Centrului de Vaccinare și în cele 20 de minute de când sunt aici, nu am văzut pe nimeni să intre sau să iasă. Paradoxal, e unul dintre centrele cu rezultate destul de bune, având în vedere ce se întâmplă în ultima perioadă. Ieri s-au vaccinat 57 de oameni.”
Asta se întâmpla în urmă cu 3 luni. Între timp, m-am întors în același loc și în fața centrului de vaccinare din Gara de Nord așteaptă acum vreo 50-60 de oameni, și câțiva sunt deja înăuntru. Așadar, în acest moment, la centrul din Gara de Nord așteaptă mai mulți oameni decât se vaccinau cu totul într-o zi bună din luna iulie. Conform ultimului bilanț, la nivel național s-au vaccinat cu prima doză peste 111 mii de oameni într-o singură zi. Cel mai mare număr de până acum.