Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Centrele de vaccinare, aproape pustii, unele sunt deschise doar câteva ore pe zi

Cu puțin noroc, astăzi sau mâine am putea atinge ținta de 5 milioane de persoane vaccinate. Ieri erau 4 milioane 983 de mii și cum în ultima perioadă s-au vaccinat zilnic între 10 și 15 mii de persoane, probabil că pragul de 5 milioane nu e chiar așa departe. Dar care e valoarea acestei cifre în contextul revenirii pandemiei, cu varianta Delta? 

În primăvară, premierul Cîțu spunea că ținta de 5 milioane de persoane va fi atinsă pe 1 iunie. Tot atunci, domnia sa spunea că pe 1 august vor fi vaccinați 10 milioane de români. Practic, suntem la jumătatea obiectivului stabilit de premierul Cîțu în urmă cu câteva luni. Recent, șeful Guvernului și-a nuanțat declarația din primăvară:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Florin Cîțu, premierul României:“Ceea ce face Guvernul și am făcut foarte bine a fost să creăm condițiile pentru a avea vaccinați, și 5 milioane, și 10 milioane, am achiziționat dozele de vaccin, am creat spații de vaccinare, am ajuns la posibilitatea să avem 150 mii de persoane vaccinate pe zi. Tot ceea ce a ținut de Guvern, de a avea condițiile, de a avea acest număr de persoane vaccinate, am făcut”. 

Cu toate că domnul Cîțu spune că Executivul a făcut tot ce se putea face, prin centrele de vaccinare suflă vântul. Victor Marin a mers în câteva dintre ele iar atmosfera este… dezolantă, ca-ntr-o gară părăsită.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gara de Nord. Mă aflu în fața Centrului de Vaccinare și în cele 20 de minute de când sunt aici, nu am văzut pe nimeni să intre sau să iasă. Paradoxal, e unul dintre centrele cu rezultate destul de bune, având în vedere ce se întâmplă în ultima perioadă. Ieri s-au vaccinat 57 de oameni, dar atenție, numărul călătorilor din Gara de Nord este de aproximativ 10 mii pe zi. Plus rudele și prietenii care vin să îi conducă. Hai să vedem ce spun medicii de aici.

– Medie noastră este de 46, 47 de persoane vaccinate zilnic. Până acum, am vaccinat cam 1.800 de oameni. 

– De când? 

– Din 16 iunie, prima zi de funcționare a centrului.

 – Și vaccinați cu Jonhson&Jonhson? 

– Doar cu acesta. 

– Am avut foarte mulți solicitanți și din străinătate. Și din Uniunea Europeană, și din afara ei. Din păcate, pe cei care nu sunt din U.E., îi putem vaccina doar dacă au permis de ședere. 

– Zilele trecute au fost și 15, 10, sau 0 vaccinari cu Astra Zeneca în toată țara. Dumneavoastră aveți, doar aici, 40 și ceva de persoane vaccinate. E drept, cu Jonhson. 

– Da. Cei mai mulți, am avut 95. Dar s-a întâmplat într-o singură zi.

Cu ceva noroc, am prins momentul în care cineva s-a vaccinat în centrul din Gara de Nord. Și nu, omul nu venise cu trenul.

–M-au convins copiii. Ăsta e unul dintre motive. 

– Ei sunt vaccinați, îmi imaginez. 

– Da. Și al doilea motiv, situația din țară, că numai nenorociri aud. Mi-e groază să ajung în spital sau altceva, Doamne ferește. 

– Sunteți din București? 

– Da. Am mai fost și la Romexpo, dar acolo nu au vaccinul acesta. 

– Deci a contat că se face cu o singură doză. 

– Da. Poate nici eu nu îl făceam, dar v-am spus. Copiii m-au convis. 

– Ați tot amânat, fie spus. 

– Nu eram decis.

După vreo jumătate de oră, am ajuns în fața altui centru de vaccinare.

Sunt în fața Palatului Parlamentului, la centrul de vaccinare de tip drive-thru. Văd mai multe corturi și mai multe containere. Dar nu e nimeni. Nici personal medical nu e, dar mă gândesc că fiind orele prânzului, s-au adăpostit în aceste containere care, probabil, au și aer condiționat. Hai să vedem. “Post vaccinare” scrie aici. 

Hai și la celălalt container. Uite un program de funcționare. Zice așa: “Începând cu 1 iulie (cam când s-a dus vaccinarea în cap) programul zilnic al centrului este între 7 și 11 și 17 și 20”. Eu nu mă aflu în cele două intervale. Pe de altă parte, e de înțeles de ce s-a întâmplat așa. Oamenii nu mai vin să se vaccineze și cel puțin aici, nu se mai justifica un program de 13 ore.

În fine, am ajuns și la centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor. În luna mai, aici se vaccinau 1.400 de oameni pe zi. Ca termen de comparație, în luna iulie au fost zile în care s-au vaccinat 8 mii de oameni în toată țara. Am aflat mai multe de la medicul Lidia Radu.

– Câți s-au vaccinat până acum? 

– Până acum, vreo 70. Dar numărul e în ușoară creștere față de săptămânile trecute. 

– Deci 70 e un număr creștere? 

– Da. E în creștere față de ultimele două săptămâni. 

– Mi-e greu să-mi imaginez cum arăta locul atunci când veneau câte 1.400 de oameni pe zi la vaccinare. 

– Era un flux constant. La 8 dimineața, când deschideam, oamenii programați așteptau deja. Seara, zeci de oameni așteptau dozele rămase, pe care le făceam doar ca să nu le aruncam. Efectiv, nu aveai timp să stai. Deloc. Acum, sunt și ore sau jumătăți de oră în care nu intră nimeni în centru. 

– Nu e frustrant pentru un medic să se întâmple așa? 

– Ba da. Este. Dar nu doar pentru un medic. Și pentru un cetățean care s-a vaccinat și vrea ca lumea să revină la normal.

Și încă un detaliu: în majoritatea statelor europene, vaccinarea încă se face cu programare, după criterii stricte. Sunt puține locuri unde tinerii se pot vaccina la liber, doar cu buletinul. La final, l-am întrebat pe sociologul Gelu Duminică dacă în România, rata vaccinării ar putea să mai crească.

O eventuală revigorare se poate întâmplă, din păcate pentru România, când spitalele vor fi din nou pline. Noi trebuie să pregătim acum, oricât de aiurea ar suna, este campania de comunicare din momentul în care lucrurile vor escalada. Și vor escalada! Acum nu mai avem stimulul. Nu mai avem frica. Nu mai avem încredere în autorități. Trebuie să folosim pericolul atunci când vine, și o să vină, pentru a atinge dorința fiecăruia de a avea cât mai puțini morți și bolnavi.