Confidenţialitate

Deșteptarea: Cât cântărește ghiozdanul copilului și copilul? | VIDEO

Cât la sută din greutatea copilului reprezintă ghiozdanul?

Unii dintre copii sunt norocoși, că au dulăpioare la clasă și pot lăsa manualele, dar, în cazul acesta, nu mai fac teme acasă. Dar copiii care n-au dulap la clasă, ei cam ce greutate cară zilnic?

Ministerul Sănătății are un proiect de ordin prin care impune ca ghiozdanele elevilor să nu mai depășească 10% din greutatea lor. Adică dacă copilul are 40 de kilograme la 12 ani, ghiozdanul să nu aibă mai mult de 2,5 kilograme. Ordinul Ministerului Sănătății este în faza de consultări.

Ascultătorii Europa FM au răspuns provocării matinalilor și au cântărit ghiozdanele celor mici:

“Fiica mea are 15 ani, are o scolioza foarte urâtă. Am dus tratative cu școala pentru că nu mai poate căra atâta greutate. Au înțeles. Le-am atras atenția și asupra celorlați copii care și ei duc câte 10 kg de maculatură. La ce bun manualele, dacă mulți profesori vor la materia lor încă o culegere, încă un caiet al respectivei culegeri?”, a spus Diana, din Buzău.

“Clasa V, băiat, 37 kg. Ghiozdan 6-8-10 kilograme, nu doar manualele sunt problema, ci si faptul ca sunt f multe culegeri, în scoală se fac ore și după masă, mai complicat de lăsat un rând de manuale la școală”, este de părere Lucian, din Oradea.

“Sunt Ștefania din București. Ghiozdanul meu are 5 kilograme și eu am 36 kilograme”, a mărturisit o elevă.

“Sunt învățătoare și am câteva lucruri de spus despre ghiozdanele elevilor. În lecția despre masa corpurilor, elevii au cântărit obiecte școlare. În aceeași zi, ghiozdanul unui elev cântărea 2,5 kg, al altuia 5 kg.

Unii elevi nu au ghiozdane de purtat pe spate, sănătoase (că par demodate), ci rucsacuri sau trolere. Unii elevi poartă zilnic toate manualele și caietele, “că să nu le uite acasă”. Au sticlă cu apă, pachete cu mâncare (pentru că nu iau micul dejun acasă).

În privința temelor, se poate lucra de pe manualele digitale, dacă elevii au acces controlat la net. La nivelul țării nu știu dacă e realistă soluția.

La fel, nu știu dacă toate școlile au spațiu pentru dulapuri individuale. Unde lucrez eu, există, iar elevii țin acolo echipamentul pentru educație fizică și cele necesare pentru lecțiile de AVAP”, a spus Mihaela, din București.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.

Foto: Shutterstock