Avalanșa din Munții Făgăraș, în urma căreia câteva zeci de turiști au rămas izolați la Cabana Capra, a luat pe sus și o mulțime de mașini aflate în parcarea hotelului. Nimeni n-a fost rănit, deși zăpada a intrat chiar și în camere.
Evenimentul a determinat un răspuns în forță al autorităților. Pompierii argeşeni au trimis sus pe munte, în ajutorul sinistraților, o autofreză de zăpadă multifuncţională, o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane şi victime multiple, două autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi două microbuze – acestea sunt datele oficiale.
Aproape 60 de turiști rămăseseră izolați aici peste weekend și a fost nevoie de ceva timp să fie toți aduși jos, în afara pericolului, în condițiile în care meteorologii nu exclud să se mai producă și alte avalanșe, din cauza ninsorilor și a vântului puternic. Lor li se mai adaugă și vreo 10 angajați.
Cum or fi ajuns, totuși, toți acești oameni la cabana Capra cu mașinile lor, în condițiile în care Transfăgărășanul este închis circulației publice încă din luna noiembrie?
Orice șofer din țara asta știe că Transfăgărășanul, probabil cea mai spectaculoasă șosea din România, se închide toamna și se redeschide abia târziu în primăvară, tocmai din cauza riscurilor foarte mari de avalanșă din zonă.
De altfel, s-a știut încă din momentul construcției sale, la începutul anilor ‘70, că e mai mult un proiect de prestigiu decât de utilitate comercială sau chiar și strategică, deoarece nu putea fi deschis circulației decât cel mult șase luni anual.
Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.
Foto: Facebook / Salvamont Romania Dispeceratul National Salvamont