Japonezii au dus lupta pentru o alimentație sănătoasă la un alt nivel. Au inventat o lingură electrică ce face mâncarea un pic mai sărată, ca să nu mai pună sare în mâncare.
Invenția a fost făcută publică anul trecut, a fost luată bine de tot peste picior, iar oamenii de știință i-au dat și un premiu Ig Nobel. E un premiu care parodiază adevăratul Nobel și este acordat pentru descoperiri științifice ciudate sau inutile. Un fel de Zmeura de Aur a științei.
Acum, firma japoneză care a inventat lingura electrică a anunțat că scoate minunea la vânzare. Cercetătorii de la Kirin Holdings, o firmă care produce bere, susțin că poate promova o alimentație mai sănătoasă prin accentuarea gustului sărat fără adăugarea de sare, scrie Reuters.
Kirin va vinde acum doar 200 de linguri electrice de sare online, cu aproape 130 de dolari bucata. Vânzările în străinătate vor începe anul viitor și speră să ajungă la 1 milion de utilizatori la nivel global în cinci ani.
Lingura, fabricată din plastic și metal, a fost dezvoltată împreună cu profesorul Homei Miyashita de la Universitatea Meiji, care inventase deja bețișoare electrice care îmbunătățesc gustul mâncării.
Cum funcționează? Tehnologia constă în trecerea unui câmp electric slab de la lingură spre limbă pentru a concentra moleculele de ioni de sodiu pe limbă, sporind astfel percepția de sărat. Cântărind 60 de grame, lingura funcționează cu o baterie reîncărcabilă cu litiu.
Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.
Foto: Shutterstock