O farmacie online poate fi o soluție când ne trebuie un produs ce se eliberează fără prescripție medicală – fie că nu avem timp, fie că nu l-am găsit la farmacia din apropiere ori că vrem să ne protejam în această perioadă de distanțare fizică.
Dar cum funcționează farmacia online, ce medicamente sau alte produse putem cumpăra astfel și la ce să fim atenți ca să ne asigurăm că site-ul respectiv aparține unei farmacii autorizate?
În primul rând, o farmacie online trebuie să ofere un link către site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, la secțiunea în care să putem raporta eventualele reacții adverse.
De asemenea, trebuie să găsim pe autorizația de funcționare a farmaciei mențiunea Ministerului Sănătății cum că aceasta eliberează medicamente și online.
Iar cumpărătorul trebuie să își dea acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal și să completeze un chestionar cu informații precum data nașterii, greutatea, tratamentele curente, antecedentele alergice și alte date relevante din punct de vedere medical.
Pe site-ul unei farmacii online autorizate, vânzarea medicamentelor fără rețetă nu e posibilă decât după un contact interactiv între pacient şi farmacist, fie că discuția se poartă prin e-mailul afișat sau pe chat-ului online al farmaciei.
Conținutul trebuie sa fie obligatoriu în limba română, dar poate fi tradus și în alte limbi. Iar farmaciile online sunt autorizate să vândă doar medicamente ce se eliberează fără prescripție medicală. În plus, produse cosmetice, suplimente alimentare şi diferite dispozitive medicale pentru ȋngrijire personală.
Farmaciile online nu au dreptul să vândă medicamente eliberate cu rețetă, dar pe acestea le puteți rezerva pe site și ridica din farmaciile fizice, după ce faceți dovada prescripției medicale.