Ce sunt și, mai ales, cum ne afectează interacțiunile între medicamente, suplimente alimentare și alimente descoperim în cele ce urmează. Și, mai important, ce să facem pentru a le evita.
Astfel de interacțiuni pot încetini efectul produselor administrate, îl pot chiar anula sau pot genera reacții adverse. Fie că vorbim despre un tratament prescris de medic, de medicamente care se eliberează fără rețetă ori suplimente alimentare, trebuie întotdeauna să fim foarte atenți la riscul ca acestea să interacționeze între ele sau chiar cu diverse alimente.
De exemplu, citricele accelerează absorbția fierului din suplimente alimentare, iar asta poate provoca depășirea nivelului maxim recomandat.
Dacă folosiți anticoagulante, nu trebuie sa mâncați alimente bogate în vitamina K (cum sunt ficatul sau verdețurile și legumele cu frunze, ce pot reduce eficiența tratamentelor respective).
Iar zaharurile și alimentele dulci nu trebuie combinate cu tratamente îndelungate cu medicamente pe bază de cortizon, deoarece există riscul de apariție a diabetului zaharat.
Interacțiunile între medicamente, suplimente alimentare și alimente sunt mult mai numeroase și le putem evita citind cu atenție prospectul înainte de utilizare, în așa fel încât să știm ce conține fiecare medicament, că se eliberează doar cu prescripție medicală sau fără rețetă, ori supliment alimentar pe care îl folosim.
Iar în caz de neclaritate, putem întreba oricând medicul sau farmacistul.