La intervale regulate de timp în România se petrece un fenomen dramatic, aparent inexplicabil pentru vremurile pe care le trăim, dar un fenomen care se repetă atât de des încât nici la știri nu mai poți să îl dai în fiecare zi.
Din România lipsesc medicamente.
Vaccinuri pentru bebeluși, tratamente pentru cancer, în cele mai multe cazuri tratamente vitale pentru zeci sau sute de mii de români sunt retrase pur și simpu de pe piață sau, chiar dacă teoretic ele există, nu sunt de găsit.
De ce? Prețul! Paradoxul acestei situații constă în faptul că nu medicamentele scumpe, cât mai ales cele ieftine dispar din România, din cauza politicii de prețuri a statului român.
Poate vă mai amintiți cozile la famacii de acum opt-zece ani, când statul dădea un plafon de subvenție pentru medicamente, iar în primele zile din lună se formau cozi astronomice la farmacii pentru că pur și simplu subvenția se termina după maximum trei zile.
Din 2009 sistemul a fost schimbat, prețul medicamentelor se formează altfel, plafonul de subvenționare funcționează altfel, iar plafonul nu se mai epuizează.
În schimb, producătorii nu mai aduc medicamente în România căci prețul impus este atât de mic, încât el este și nerentabil, dar strică prețurile și de pe alte piețe.
Rezumând, în România avem astăzi medicamente subvenționate de stat la prețuri mai mici decât în Belarus, dar multe dintre ele nu mai există fizic și de aici și recurența crizelor de medicamente.
Numai anul acesta au dispărut de pe piața românească aproape 2000 de titluri de medicamente.