Unul dintre cei mai mari fotbalisti si antrenori romani din istorie, Mircea Lucescu este un mare admirator al lui Johan Cruyff.
El a declarat pentru Europa FM ca il considera pe olandez un jucator care a revolutionat “sportul rege” in anii ’70 si apoi un tehnician care a contribuit decisiv la formarea principiilor fotbalului modern, practicat de echipe “de legenda”, ca Ajax Amsterdam sau FC Barcelona:
Johan Cruyff a stralucit mai intai ca fotbalist sub comanda antrenorului roman Stefan Kovacs la Ajax Amsterdam, subliniaza Mircea Lucescu:
Un alt mare fotbalist roman – fostul stelist Lita Dumitru, care l-a intalnit pe Cruyff pe gazon intr-un meci cu FC Barcelona, isi aminteste ca n-a reusit sa-i “fure” mingea acestuia toata partida. Mircea Lucescu crede ca sansele erau minime fiindca olandezul acoperea perfect tot terenul:
Una dintre imaginile emblematice pentru fotbal este un penaty pe care Johan Cruyff l-a executat pasand mingea de la 11 metri unui coechipier.
Mircea Lucescu marturiseste ca in anii ’70 acest procedeu era des vazut dar olandezul a indraznit sa-l foloseasca si la cel mai inalt nivel:
In fine, Johan Cruyff a lasat posteritatii si cateva “maxime”, care arata viziunea lui despre fotbal:
“Să joci fotbal este foarte simplu, dar să joci un fotbal simplu este cel mai dificil lucru”.
“Tehnica nu înseamnă să jonglezi cu mingea de 1.000 de ori. Oricine poate face asta exersând. Poţi să ai succes la circ. Tehnica este să pasezi mingea către piciorul drept al coechipierului, dintr-o atingere şi cu viteza potrivită”.
“Eu nu fac greşeli, fiindcă este nevoie de un mare efort din partea mea să fac o greşeală”.
“Calitatea fără rezultate nu foloseşte la nimic. Rezultatele fără calitate.. sunt doar plictisitoare”.
“De ce nu am putea bate o echipă mai bogată? Nu am văzut niciodată un sac de bani marcând un gol”.
“Nu sunt credincios. În Spania, toti cei 22 de jucători îşi fac cruce cand intra în teren. Dacă asta ar functiona, toate meciurile s-ar încheia cu egaluri”.
“S-a demonstrat statistic că fotbaliştii au posesia mingii în medie trei minute pe meci. Cel mai important lucru este ce faci în cele 87 de minute cand nu ai mingea”.
“Dacă nu poţi învinge, asigură-te că nu vei pierde”.