Confidenţialitate

Despre insuficienţa cardiacă

Astfel ca organismul retine apa si sarea, inima ne bate mai repede si se dilata. Cu timpul, inima functioneaza tot mai greu iar noi incepem sa obosim mai
repede decat in mod normal si sa ne simtim slabiti.

Sangele stagneaza in vasele din plamani, cauzand acumularea de lichid la acest nivel si aparitia de respiratie grea. Totodata, sangele stagneaza si in circulatia sistemica, la nivelul membrelor inferioare si a ficatului, determinand edeme la nivelul picioarelor si marirea ficatului.

Insuficienta cardiaca este cel mai frecvent produsa de infarctul miocardic sau boli cronice ale arterelor coronare, hipertensiune arteriala, diabetul zaharat, boli ale valvelor inimii.

Insuficienta cardiaca are o serie de simptome: respiram tot mai greu, obosim cand mergem, luam in greutate, ni se umfla picioarele, tusim des,
urinam frecvent.

Au un risc crescut sa faca insuficienta cardiaca cei cu hipertensiune arteriala, diabet zaharat, colesterol crescut, fumatorii si cei care fac abuz de alcool si droguri. Insuficienta cardiaca acuta este o urgenta medicala si necesita tratament imediat.

Insuficienta cardica cronica poate produce complicatii diverse: un ritm cardiac neregulat, accidente vasculare cerebrale, infarct, cheaguri de
sange la nivelul vaselor picioarelor ori la nivel pulmonar, anemie. Aceste complicatii pot fi prevenite prin tratament.

Bolnavii cu simptome de insuficienta cardiaca vor trebui sa faca un examen clinic atent dar si investigatii de laborator, electrocardiograma, o radiografie toracica sau o ecografie cardiaca. Ecografia cardiaca este cel mai bun test pentru diagnosticarea insuficientei cardiace.

Cateterismul cardiac este folosit pentru descoperirea arterelor ingustate sau pentru masurarea presiunii in interiorul inimii.
Este util, de asemenea, in diagnosticarea cauzelor ce produc sau agraveaza simptomele specifice insuficientei cardiace.

Tratamentul insuficientei cardiace este cu medicamente, cu diferite dispozitive care au scopul de a ajuta inima, sau chirurgical.
Astfel, uneori este necesara inlocuirea sau repararea chirurgicala a unei valve a inimii sau scurtcircuitarea unor ingustari importante ale arterelor care iriga muschiul inimii prin asa-zisa operatie de by-pass coronarian.
Cel mai bine insa putem preveni insuficienta cardiaca prin renuntarea la fumat si la consumul exagerat de alcool, printr-o dieta echilibrata, prin sport, prin monitorizarea tensiunii arteriale, a pulsului si a glucozei din sange.

Defibrilatorul implantabil este un dispozitiv adresat bolnavilor cu insuficienta cardiaca. Aparatul ‘simte’ cand bataile inimii devin frecvente
si/sau neregulate si exista riscul unui stop cardiac, si trimite un impuls electric inimii aducand ritmul cardiac la normal.

Mii de oameni mor in fiecare an in Romania din cauza insuficientei cardiace.

Societatea Romana de Cardiologie impreuna cu Fundatia Inimii va derula in luna mai o campanie prin care va atentiona ca fiecare dintre noi trebuie sa isi masoare din cand in cand pulsul. Un puls crescut inseamna un risc crescut de declansare a unor boli cardiovasculare.

In Piata Sfatului din Brasov, pe 12 mai, intre orele 10.00 si 19.00 vor exista sase zone special amenajate unde personal medical va evalua gratuit riscul cardiovascular – va fi luat pulsul pacientilor si va fi masurata tensiunea arteriala.

Totodata, va fi promovata miscarea, oprirea fumatului si dieta echilibrata.

Iar pe 13 mai, in Bucuresti, in Parcul Herastrau, vor fi amenajate 6 zone in care puteti sta de vorba cu medici specialisti despre cum sa preveniti bolile cardiovasculare si insuficienta cardiaca. Vi se va masura pulsul si tensiunea.