Deși poate părea simplu, alegerea cafelei este un proces complex, dacă vrei să te bucuri cu adevărat de servirea cafelei fix așa cum iți place. Diferența dintre o ceașcă de cafea banală și o cană de cafea realmente gustoasă începe de la origini: ce tip de boabe sunt, care este nivelul de procesare, care este nivelul acestora de prăjire. Te invităm să parcurgem împreună o călătorie prin minunata lume a cafelei!
Tipuri de cafea
Deși, în lume există peste 120 de specii și variații ale arborelui de cafea, doar două dintre aceste specii sunt populare, putând fi găsite în comerț la scară largă: Coffea Arabica (cafeaua Arabica) și Coffea Canephora (cafeaua Robusta).
Cafeaua Arabica
Coffea Arabica, specie responsabilă pentru gustul plăcut al cafelei Arabica, crește pe versanți montani la altitudini ce pleacă de la 800m, putând ajunge chiar și la 2500m peste nivelul marii. Solurile în care crește sunt fertile, bogate în minerale, iar clima este moderat umedă și caldă. În funcție de cantitatea de precipatii și de compoziția solului, gustul, dar și proprietățile cafelei Arabica variază. Astfel, în funcție de regiunea în care crește plantația de arbori de cafea, gustul cafelei capătă diferite note reflectând aciditatea citricelor sau poate aroma nucilor. Însă, indiferent de zonă de cultivare a acestor boabe, soiurile Arabica prezintă boabe alungite, mari, conținut scăzut de cofeină, conținut ridicat de grăsime (până la 18%) și, dacă este proaspatprajită, cafeaua Arabica vine la pachet cu un gust intens, dulceag, dar și ușor acid.
Cafeaua Robusta
Coffea Canephora, spre deosebire de arborele Arabica, se dezvolta perfect la altitudini mai mici, pe câmpii sau munte, până la cca. 900m altitudine, însă cu cât acesta se dezolta la o altitudine mai înaltă, cu atât mai gustoase vor fi boabele de cafea obținute. Coffea Canephora este arborele resonabil pentru producerea cafelei Robusta. Boabele acestui arbore sunt rotunde, cu un gust mai aspru, amar, dar simplu. De asemenea, cantitatea de cofeina regăsită în boabele Robusta este dubla fata de cea din boabele Arabica. Astfel, dacă ești iubitor de cafea tare, Robusta este varianta pe care trebuie să o alegi.
Prăjirea Cafelei
Gradul de prăjire al cafelei se referă la timpul efectiv de prăjire al cafelei verzi. În funcție de nivelul de prăjire, boabele de cafea se pretează unui anumit mod de preparare. Iată care sunt cele 4 tipuri de prăjire:
Ușoară: prăjite pentru un timp scurt, boabele de cafea au un gust aromat și o aciditate bună. Acestea se rumenesc ușor, devenind un maro deschis, fără urme de ulei pe suprafață boabelor. În urma prăjirii ușoare, rezultă și ușoare note florale și fructate. Acest timp de prăjire se pretează pentru prepararea cafelei prin picurare.
Medie: prăjite un timp mai îndelungat, boabele de cafea capătă o aromă dulceagă, cu note de nuci, dar și o ușoară amărăciune. Boabele prăjite la un nivel mediu își mai pierd din aciditate, însă au un mors mai puternic. Ele devin o nuanță de maro mai accentuată și, la fel ca la prăjirea ușoară, nu prezintă urme de ulei pe suprafață boabelor. Pentru mașini automate cu picurare sau pentru cafea rece, prăjirea medie este varianta corectă ce trebuie aleasă.
Medie-intensă: Odată cu o prăjire mai intensă, boabele de cafea capătă note de nuci și ciocolată, având un gust dulce-amărui. Aciditatea lor dispare aproape în totalitate, iar culoarea lor se închide mai tare, având acum urme de ulei pe suprafață boabelor. Acest tip de prăjire se pretează pentru prepararea cafelei la presa franceză sau pentru espresso.
Intensă: Atunci când boabele de cafea sunt prăjite intens, acestea capătă o amărăciune pronunțată, cu note de muci și ciocolată, iar aciditatea acestora dispare. Aceste boabe devin negre în urma prăjirii, cu ulei vizibil pe întreaga suprafață. Boabele de cafea intens prăjite sunt perfecte pentru prepararea unui espresso.
Acestea sunt doar două dintre caracteristicile ce stau la baza diferențierii boabelor de cafea. Descoperă o gamă largă de sortimente de cafea pentru a vedea care dintre acestea ți se potrivește.
Sursa foto: Pexels.com